Сделките на САЩ подкрепят саудитския БВП

Джаап Мейер, управляващ директор Arqaam Capital Limited

Kingdom Tower над магистралата Крал Фахд в Риад, Саудитска Арабия. Photographer: Simon Dawson/Bloomberg Kingdom Tower над магистралата Крал Фахд в Риад, Саудитска Арабия. Photographer: Simon Dawson/Bloomberg

Основното постижение на визитата на президента на САЩ Доналд Тръмп в Саудитска Арабия, станаха сделките за близо 110 млрд долара, подписани в събота, според които Риад ще купи от САЩ оръжие, което ще използва срещу Иран, с опции до 350 млрд долара за 10г.

"Двустранните сделки са много позитивни", каза Джаап Мейер, управляващ директор Arqaam Capital Limited в интервю за Bloomberg.

"Както се очакваше, бяха обявени договори за близо 300 млрд. долара. Това ще подкрепи ръста на БВП в Саудитска Арабия – в отбраната, в технологиите, в производството на енергия-петрол и газ. Но и здравеопазването, което също е един от секторите на растеж".

Саудитска Арабия може да намали постепенно енергийните субсидии, за да ограничи краткосрочното влияние на икономиите върху икономическия растеж, дори ако това означава да не изпълни самоналожената цел за балансиран бюджет през 2019, каза МВФ на 17 май 2017.

Най-големият в света производител на петрол може също така да увеличи разходите по мерки, които биха могли да създадат работни места като цяло и да насърчат заетостта сред саудитските жени, каза Тим Калън, шеф на саудитската мисия на МВФ, цитиран от Bloomberg.

Чуйте цялото интервю на Джаап Мейер, управляващ директор Arqaam Capital Limited във видеото.

Saudi Aramco съобщи за подписан договор за 50 млрд долара с американски фирми. Енергийнният министър Халид Ал-Фалих каза, че участват всички компании и че става дума за производство в Саудитска Арабия на продукти, които преди са се внасяли.

Суверенният фонд на Саудитска Арабия PIF и Blackstone проучват възможността за създаване на фонд от 40 млрд долара за инвестиции в инфраструктурни проекти, главно в САЩ.

General Electric обяви, че е постигнал споразумение за 15 млрд долара, включващи продукти и услуги за почти 7 млрд долара от GE за енергийния, здравния и петролния и газов сектор в Саудитска Арабия.

Lockheed Martin обяви, че ще подкрепи сглобяването на около 150 хеликоптери S-70 Black Hawk в Саудитска Арабия за 6 млрд долара.

Boeing Co. сключи няколко сделки в отбраната и търговията със Саудитска Арабия, включително за доставка на военни и граждански самолети за 3,51 млрд долара, съобщи компанията в събота по време на визитата на президента Тръмп в Риад.

Последни новини
Още от Анализи