Кой прави бизнес в Иран

Сайръс Раза, президент на Ara Enterprise

Натоварен трафик в Техеран. Иран. Photographer: Simon Dawson/Bloomberg Натоварен трафик в Техеран. Иран. Photographer: Simon Dawson/Bloomberg

Хасан Рохани ще бъде по-твърд в икономическите реформи, а администрацията на Тръмп разбира, че съществуването на ядрената сделка с Техеран е нещо хубаво, смята Сайръс Раза, президент на Ara Enterprise в интервю от Техеран за Bloomberg.

"Алтернативата би била ситуацията да излезе извън контрол, както в Северна Корея".

С ръста на очакванията на населението на Иран, "Рохани ще постави по-силен акцент върху създаването на работни места, като разчита на икономическия ръст, като се съсредоточи над здравеопазването и проблемите там, които тревожат силно хората", каза Раза.

"Никой не би си помислил, че президентът Рохани ще успее да сключи ядрена сделка за 2г.. Не е тайна, че тези, които се възползват най-много от сделката са европейците. Европейските компании се върнаха масово".

Чуйте целия коментар във видеото.

Годините на икономически санкции се отразиха на икономиката на Иран, който някога бе втория по големина производител от ОПЕК. След облекчението през януари 2016 страната увеличи повече от два пъти продажбите на петрол. Иран увеличи износа на петрол до около 2,5 млн. барела дневно след това, каза министърът на петрола Биджан Намдар Зангане на 6 май, съобщава Bloomberg.

Иран чакаше да минат изборите, за да проведе първия си търг за продажба на права за проучване на петрол, съобщи на 16 май Иранската студентска агенция, цитирайки Али Кардор, управляващ директор на National Iranian Oil Co.

„Фактът, че Рохани спечели като реформатор, който постигна ядрената сделка и обеща да привлече чуждестранни инвестиции би означавало, че има подкрепа за петролни договори”, каза Патрик Мърфи, базиран в Дубай партньор в юридическата кантора на Clyde & Co, цитиран от Bloomberg.

Последни новини
Още от Анализи