Сътрудничеството като тренд в изкуството

Колет Барбие, директор на Фондация Рикар

Колет Барбие, директор на Фондация Рикар пред инсталацията на Стефан Николаев, номиниран за Наградата на фондация Рикар 2004, Under Reconstruction /2002/. Снимка: С.Грозева/BloombergTVBulgaria Колет Барбие, директор на Фондация Рикар пред инсталацията на Стефан Николаев, номиниран за Наградата на фондация Рикар 2004, Under Reconstruction /2002/. Снимка: С.Грозева/BloombergTVBulgaria

Сътрудничеството между представители на различни сектори на икономическия живот е трендът, който вижда в областта на изкуството директорката на Фондация Рикар, Колет Барбие.

След Биеналето във Венеция, тя дойде в София, за да представи 13 френски автори, избрани от Емил Урумов да покажат произведенията си в изложбата Палат Потьомкин. Селекцията на съвременните автори е направена сред имената на художници, лауреати или номинирани за наградата на фондацията.

Чуйте интервюто с Колет Барбие за тенденциите в съвременното изкуство, подкрепата за автори и меценати във Франция и очакванията от новото правителство в Париж.

Фондация Рикард е създадена през 1999 като първата, посветена на новото изкуство, създавано на френската арт сцена. Всяка година фондацията кани куратор, който организира изложба, с която се представя нова група автори на възраст под 40г. Награда /Prix Ricard/ се дава на един от тях, избран от жури, съставено от колекционери на произведения на изкуството, директори на музеи и куратори на предишни награждавани изложби. Наред с наградата се откупува произведение на изкуството, което се дарява на Центъра Помпиду за неговата постоянна колекция.

 

Корица: Колет Барбие, директор на Фондация Рикар пред инсталацията на Стефан Николаев, номиниран за Наградата на фондация Рикар 2004, Under Reconstruction /2002/. Част от изложбата Палат Потьомкин, Национална художествена галерия /Двореца/, София.

Номинираната за 2016 за Prix Ricard германска авторка Ане Имхоф получи Златен лъв от Биеналето във Венеция, съобщи фондацията в Туитър.

Последни новини
Още от Анализи