Какъв е смисълът на Един пояс-един път

Джейкъб Шапиро, директор анализи, Geopolitical Futures

Плакат на форума Един пояс-един път в Пекин. 14 май 2017. Photographer: Qilai Shen/Bloomberg Плакат на форума Един пояс-един път в Пекин. 14 май 2017. Photographer: Qilai Shen/Bloomberg

Президентът на Китай посрещна близо 30 световни лидери в Пекин на форума Един пояс-един път, в който е включена и България.

Комюникето от 16 май 2017 е подписано от името на 30 страни, сред които Испания, Полша, Италия, Унгария, Русия, африкански, азиатски и южноамерикански държави. В декларацията се подкрепя двустранното и многостранното сътрудничество и икономическата диверсификация и се заявява подкрепа за инициативата за „насърчаване на връзките между Азия и Европа, които ще се отварят и към други региони като Африка и Южна Америка”, включително в търговията и финансовите услуги.

Над 100 страни на петте континента подкрепиха инициативата.

За президента на Китай Си Дзинпин тя цели утвърждаване на неговия имидж като водещ защитник на глобализацията в света, докато президентът на САЩ съкращава финансирането на проекти в чужбина в името на „Първо Америка”, съобщава Bloomberg.

"Нямам желание да пророкувам, но ако това ще бъде геополитически трансформативна инициатива, аз просто не я виждам", каза Джейкъб Шапиро, директор анализи, Geopolitical Futures, в интервю за Bloomberg.

"Ние отчитаме факта, че няма реален механизъм за планиране, както и че много голяма част от това са просто случайни инфраструктурни проекти, без да има единен орган или група, която да взема решения кое с какво се свързва и как ще работят заедно".

Чуйте целия коментар.

 

Инициативата Един пояс-един път „най-вероятно ще е най-дълготрайното наследство на Си”, каза Трей Макарвър, базиран в Лондон директор за китайски изследвания за инвестиционната компания TS Lombard.

„Той има потенциала да промени в глобална и особено азиатска – търговията и икономическите параметри”.

Стратегията крие и рискове. Засега е само маркетингов слоган, включващ всякакви проекти, които Китай инициира в чужбина от години и световни лидери като Тръмп, Ангела Меркел и Шинзо Абе не се присъединиха към нея. С изключение на Италия, никоя от страните от Г7 не участва. Подкрепата си на 15 май даде Австралия.

 

Президентът Си Дзинпин обяви плана за „Проект на века” и каза в ТВ обръщение, че целта е да бъде свързана страната със света чрез древните търговски пътища, като по този начин посрещне икономическите предизвикателства и насърчи глобализацията. В края на форума Си обеща среща през 2019.

18 страни, включително Великобритания договориха в неделя, 14 май насоките за финансиране на развитието на инициативата. Азиатската банка за развитие, Азиатската банка за инфраструктурно развитие, Европейската инвестиционна банка, Световната банка, New Development Bank и китайското Министерство на финансите подписаха договор за насърчаване на Един пояс-един път, съобщи зам.-министърът на финансите Ши Яобин, цитиран от Bloomberg.

Китай ще насърчи финансовите институции да участват в оценявани на 43 млрд долара операции в чужбина, използвайки юана, съобщи агенция Синхуа. Според държавната агенция, цитирана от Bloomberg инвестициите на Китай в предложената още през 2013 инициатива и наричана тогава Пътят на коприната надхвърлят 50 млрд долара. Credit Suisse смята, че планът може да привлече инвестиции до 502 млрд долара в 62 страни за 5г.

 

Последни новини
Още от Анализи