Предизвикателствата за Макрон

Новият президент трябва да положи клетва до 14 май

Гражданин минава край плакатите на Макрон и Льо Пен в Льо Туке, Франция. 7 май 2017. Photographer: Christophe Morin/Bloomberg Гражданин минава край плакатите на Макрон и Льо Пен в Льо Туке, Франция. 7 май 2017. Photographer: Christophe Morin/Bloomberg

След като спечели на втория тур на изборите за президент на Франция на 7 май 2017, пред Еманюел Макрон има 9 предизвикателства, пише Bloomberg.

Макрон наследява страна с 10% безработица и забавен ръст. Официално все още Франция е под извънредно положение след поредицата от терористични нападения в началото на 2015. Франция остава дълбоко разделена страна. На първия тур на президентските избори почти половината избиратели подкрепиха кандидатите, включително Марин Льо Пен от Националния фронт, които бяха против международния търговски ред, прокламиран от Макрон, в миналото инвестиционен банкер и бивш министър на икономиката.

Французойка в изборната секция в Льо Туке, Франция. 7 май 2017. Photographer: Christophe Morin/Bloomberg.

Предаването на властта във Франция става по-бързо от САЩ, където продължава два месеца и по-бавно от Великобритания, където става на другия ден. Няма обявена дата за полагането на клетва от Макрон, но трябва да стане преди 14 май, когато е последния ден на Франсоа Оланд като президент.

След това Макрон трябва да назначи министър-председател, който да състави правителство.

Еманюел Макрон след гласуване на втория тур на изборите за президент на Франция. Льо Туке. 7 май 2017. Photographer: Christophe Morin/Bloomberg.

Макрон вече каза, че има предвид един кандидат, така че съобщението се очаква незабавно.

Макрон каза, че ще посети веднага френските войски на мисия в чужбина, вероятно в Африка, а след това ще види германския канцлер Ангела Меркел.

Макрон обеща в кампанията си да инвестира 50 млрд. евро в нови технологии и енергия, да разшири трудовата квалификация, да намали числеността на учениците в клас в основните училища, да слее пенсионните системи на Франция, да използва данъчни стимули за насърчаване на разкриване на работни места в бедни райони, да елиминира непопулярен данък върху жилищата, да облекчи трудовото законодателство, да намали данъка върху общия доход, да наложи плосък данък от 30% върху капитала и пренасочи данъка богатство само върху имотите.

Каза, че ще плати за всичко това като икономиса 60 млрд. евро чрез по-ефективно управление.

Еманюел Макрон след гласуване на втория тур на изборите за президент на Франция. Льо Туке. 7 май 2017. Photographer: Christophe Morin/Bloomberg=

За ЕС Макрон иска да продължи задълбочаване на интеграцията и данъчната хармонизация, наред с въвеждането на по-силни антидъмпингови мерки търговските договори на ЕС.

Голяма част от успеха по тези въпроси зависи от изборите за нов парламент през юни, съобщава Bloomberg.

Следете отразяването на френските избори на bloombergtv.bg

Кандидатът за президент на Франция Марин Льо Пен сред поддръжници след митинг в Енмен, Франция. 4 май 2017. Photographer: Marlene Awaad/Bloomberg.

Последни новини
Още от Анализи