British Airways харесва слабия паунд за туризма

Ричард Тамс, вицепрезидент на British Airways за Китай

Пътник чака полета си на летище Хийтроу, където в момента каза самолет на British Airways. Лондон. 23 декември 2016. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg Пътник чака полета си на летище Хийтроу, където в момента каза самолет на British Airways. Лондон. 23 декември 2016. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Спадът на британския паунд след вота за Brexit подкрепя входящия туризъм, смята British Airways.

Директорът на компанията за Азиатско-Тихоокеанския регион и Близкия изток Робърт Уилямс каза по време на Arabian Travel Market в Дубай през април, че „няма по-добър момент за пътуване до Великобритания”.

„Ще откриете, че вашата валута струва много повече във Великобритания, отколкото вероятно преди”.

British Airways неотдавна увеличи капацитета си до страните от сътрудничеството в Персийския залив /GCC/ като добави нови честоти до Близкия изток в последните няколко месеца. Включи и нови самолети в региона.

За разлика от Близкия изток обаче, британският превозвач не е увеличавал дестинациите си до най-големия авиопазар – Китай. British Airways лети само до три летища – две на континентален Китай – Пекин и Шанхай, и до Хонконг.

Глобално British Airways иска да привлече повече клиенти от Северна и Южна Америка, където наскоро пусна нови полети – до Сантяго в Чили и Ню Орлийнз и Оукланд в САЩ, а през юли започва да лети до Форт Лодърдейл, Флорида.

Данните на VisitBritain показват, че 73% от пътниците от Китай, които посещават Великобритания се връщат и казват, че много вероятно ще препоръчат на други хора да посетят страната.

"Така че ниският паунд дава огромна стойност и прави Великобритания изключително привлекателна дестинация за туристите от Китай", каза Ричард Тамс, вицепрезидент на British Airways за Китай в интервю за Ришаад Саламат от Bloomberg Хонконг.

Чуйте интервюто на Тамс във видеото.

Собственикът на British Airways, IAG се насочва към свързаност на дълги полети, особено над Атлантическия океан, вместо към европейски пазарен дял, съобщава Bloomberg. По тази причина, според агенцията, не е смятан за потенциален купувач на банкрутиралата Alitalia.

 

Последни новини
Още от Анализи