Италия изключи национализация на Alitalia

Коментар на Трейси Халъуей от Bloomberg

Embraer на Alitalia SpA се готви за кацане на Сити еърпорт в Лондон на 7 януари 2017. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg Embraer на Alitalia SpA се готви за кацане на Сити еърпорт в Лондон на 7 януари 2017. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Премиерът на италия Паоло Джентилони изключи възможността държавата да поеме контрола над авиокомпанията Alitalia, след като служителите отхвърлиха плана за преструктуриране и съкращения, който трябваше да се опита да спаси превозвача, съобщи ANSA.

На бившата национална авиокомпания предстои да бъде назначен синдик след като синдикатите не разрешиха съкращения.

„Казах го преди и ще го повторя – няма условия за национализация на Alitalia”, каза Джентилони в Беневенто.

„Въпреки това правителството е ангажирано със защитата на работниците, потребителите, данъкоплатците и гражданите, така че активите и ресурсите на компания да не се разпилеят. Ще работим, въпреки че изходът от вота на синдикатите прави задачата още по-трудна”.

Министърът на труда на Италия Джулиано Полети каза, че „комисарите ще проверят бъдещите перспективи” и възможността нови инвеститори да поемат губещата авиокомпания.

Министърът на индустрията Карло Календа каза, че Alitalia трябва да покрие дълг от 400 млн евро, за да оцелее в близките месеци.

„Единственото решение може да бъде мостов заем от държавата за около 300-400 евро, който ще осигури работата на синдиците за 6м”. Запитан за проявения интерес от Lufthansa, Календа каза, че се надява. „Би било интересно да го проучим”.

Говорител на ЕК каза в сряда, 26 април, че Брюксел е в „конструктивен контакт с Италия” за Alitalia. Говорителят каза, че комисията „е готова да обсъди със страните-членки планове, които са в духа на правилата на ЕС”.

Etihad, който голям е акционер в Alitalia се готви за процедурата за банкрут. Чуйте коментара на Трейси Халъуей от Bloomberg.

 

Последни новини
Още от Анализи