САЩ се готви да преразгледа политиката към Иран

Риад Хамади, Bloomberg News

Натоварен трафик в Техеран. Иран. Photographer: Simon Dawson/Bloomberg Натоварен трафик в Техеран. Иран. Photographer: Simon Dawson/Bloomberg

Риад Хамади, Bloomberg News коментира от студиото на Bloomberg в Дубай разнопосочните послания от Държавния департамент и Белия дом спрямо Иран.

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън потвърди, че Иран спазва международното споразумение за прекратяване на ядрената си програма, но обяви, че американската политика към Техеран ще бъде преразгледана, съобщи Bloomberg на 20 април 2017.

В доклад до Конгреса, който по закон се изисква на всеки 90 дни, Тилърсън казва, че Иран е изпълнил досега ангажиментите си по договора от 2015, с който икономическите санкции над страната бяха премахнати. Президентът Доналд Тръмп нареди на съвета по национална сигурност обаче да преразгледа политиката към Иран с оглед евентуалното повторно налагане на рестрикции, ако се потвърдят опасенията, че Техеран може да подкрепя тероризма.

Според международния договор Иран има право да обогатява и съхранява известно количество уран за производство на енергия, въпреки че трябва да намали запасите си от уран с 96% и да затвори инсталациите за обогатяване.

Последни новини
Още от Анализи