Защо хакерите атакуват Япония

Павел Алпеев, Bloomberg

Лицето на участник в TechCrunch Disrupt Лондон 2015 се отразява на екрана на лаптоп. Photographer: Luke MacGregor/Bloomber Лицето на участник в TechCrunch Disrupt Лондон 2015 се отразява на екрана на лаптоп. Photographer: Luke MacGregor/Bloomber

Хакери, предлагащи безплатни ъпгрейди и ъпдейти се опитват да се доберат не само до пароли или лични данни, но и до тайните на работодателите, съобщава Bloomberg.

Служител на високотехнологична компания от Япония го научи по трудния начин, чрез предложение за подарък във вид на 300 вълшебни камъни за мобилната игра Puzzle & Dragons. Той получи мейл, започващ с „Поздравления” и предлагащ безплатно използваната в играта валута „само на 100 късметлии”: „Натиснете тук” и линк, водещ към заразяване на устройството в вирус.

Според частната компания за антивирусна защита FireEye хакерите използват все повече подобни схеми, за да влязат в корпоративните мрежи. Базираната в Калифорния фирма съобщава, че стотици компании всеки месец откриват пробиви в сигурността си. Подобни нападения не са нови, новото е как хакерите се опитват все по-ефективно да имитират офертите на гейминг индустрията, за да стигнат до жертвите си.

„Това, което прави Япония уникален случай е широката демография на играчите”, каза старши директорът на FireEye, Уайъс Иса, отговарящ за операциите в страната до април.

„В други страни няма такъв висок процент на заразяване”.

Производителят на Puzzle & Dragons, GungHo Online Entertainment Inc., Colopl Inc. и други производители на игри от Япония печелят много добре от безплатни игри за смартфони. Японците харчат средно по 30 щ.д. на месец за мобилни игри, над два пъти повече от гейминг компаниите в САЩ и три пъти повече от Великобритания според компанията за маркетингови изследвания App Annie. Най-печелившото заглавие на 2016 по цял свят не бяха Pokemon Go или Clash of Clans, а популярната в Япония игра Monster Strike.

Коментар от Токио на Павел Алпеев, Bloomberg.

Чуйте във видеото.

 

Последни новини
Още от Анализи