САЩ затяга кандидатстването за визата H-1B

Питър Елстром, Bloomberg News

Студенти от университета в Южна Калифорния /USC/ по време на лекция във филиала в Мумбай, Индия. 8 март 2017. Photographer: Dhiraj Singh/Bloomberg Студенти от университета в Южна Калифорния /USC/ по време на лекция във филиала в Мумбай, Индия. 8 март 2017. Photographer: Dhiraj Singh/Bloomberg

Американската администрация започна да изпълнява обещанието на Доналд Тръм за свиване на програмата за работни визи, с която хиляди квалифицирани кадри пристигат в САЩ, за да работят в компании от технологичния сектор.

Кампанията на Тръмп бе организирана около обещанието за промяна в имиграционната система, в което той обеща да поиска компаниите да наемат повече американци, вместо да аутсорсват работни места към страни с по-евтина работна ръка или да водят нископлатени чуждестранни работници.

Коментар на Питър Елстром, управляващ редактор на Bloomberg за Азия.

Най-големите технологични компании в Силициевата долина, много от които основани и управлявани от имигранти зависят от визите Н-1В и казват, че опитите да се ограничи имиграцията би застрашило иновациите, наемането и създаването нан стартъпи, съобщава Bloomberg.

Указите на Тръмп, ограничаващи пътуванията от няколко преобладаващо мюсюлмански страни предизвикаха безпрецедентна съпротива от страна на индустрията.

Същевременно в САЩ има широкоподдържано мнение, че реформата е нужна на фона на няколко случая, в които американски работници бяха изместени от нископлатени чуждестранни работници. Защитници на правата на имигрантите твърдят също, че пристигналите с визи Н-1В лесно могат да бъдат експлоатирани, защото статутът им е обвързан с конкретен работодател. Според Института за икономическа политика около 460 000 души са работили в САЩ с визите Н-1В за 2013.

 

Последни новини
Още от Анализи