Credit Agricole очаква паундът да остане слаб

Валентин Маринов, стратег G10 FX, Credit Agricole

Строеж на Бишопсгейт в Ситито в Лондон. Великобритания. 28 март 2017. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg Строеж на Бишопсгейт в Ситито в Лондон. Великобритания. 28 март 2017. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Оптимизмът сред британските финансови директори се повиши до 18-месечен връх в седмиците преди премиерът Тереза Мей да формализира намеренията на страната да напусне ЕС. Почти една трета от главните финансови директори казват, че са по-оптимистично настроени за перспективите за компаниите си, отколкото са били три месеца по-рано, според проучване на Deloitte за първото тримесечие, цитирано от Bloomberg.

„Главните изпълнителни директори вярват, че препятствията за Brexit са намалели и виждат по-малко щети за плановете им за инвестиции, отколкото по-рано се очакваше”, каза Йън Стюард, главен икономист на Deloitte.

„Докато повечето все още смятат, че Brexit ще има вредни последици за бизнес средата, дори и сред тях нивото на негативизъм намалява”.

Според Валентин Маринов, стратег G10 FX, Credit Agricole най-големият риск е стагфлацията.

"Имаме предвид факта, че британските потребители, домакинствата, остават най-големият двигател на икономиката на услугите. Ако не друго, това е единствения сектор на икономиката, който наистина има полза досега от слабия паунд – в лицето на износителите.

Но за съжаление те не са най-големите работодатели или най-големият фактор на растежа".

Чуйте коментара на Валентин Маринов във видеото.

Финансовите услуги намериха специално място в писмото на Тереза Мей до ЕС, където британският премиер каза, че иска да бъдат включени в търговската сделка- Но три висши представители от нейния екип изразяват опасения дали договора за европейския достъп на базирани в Лондон банки ще бъде възможен, съобщава Bloomberg.

Според един министър дискусиите за новата регулаторна рамка за базираните във Великобритания банки не трябва да се отложи, за да се избегне забавянето на преговорите по други сектори като производство и земеделие.

Според друг официален представител идеята да се остави сделката за банките за по-късен етап вече е била обсъждана в Лондон и Брюксел.

Последни новини
Още от Анализи