Какво постигна Тилърсън в обиколката си на Азия

Джеймс Руни, вицепредседател на Seoul Financial Forum

Младежи с велосипеди в центъра на Пекин, Китай. 14 март 2017. Photographer: Qilai Shen/Bloomberg Младежи с велосипеди в центъра на Пекин, Китай. 14 март 2017. Photographer: Qilai Shen/Bloomberg

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън използва 24-часовото си пътуване до Китай да облекчи условията за провеждане на среща, очаквана през април между лидерите на двете най-големи икономики в света на фона на напрежението по търговските въпроси и Северна Корея, съобщи Bloomberg.

Темата е основна за китайските медии в понеделник. Държавната агенция Синхуа пише, че президентът на Китай Си Дзинпин е обявил сътрудничеството като най-правилен избор за двете страни. Си е предложил двете страни да увеличат координацията по горещи регионални проблеми, в духа на уважение на взаимните интереси и сериозните тревоги и като насърчат приятелския обмен между двата народа, съобщава Синхуа.

Според американския Държавен департамент визитата на Тилърсън е била насочена към усилието да се поиска Китай да направи повече, за да успокои съюзника си Северна Корея. Втората цел е била да се подготви евентуална визита на президента Си във Флорида, САЩ през април.

По време на срещата на Тилърсън със Си в Пекин на медиите бе позволено по изключение да запишат думите, които започна срещата, съобщава Bloomberg.

„Положихте много активни усилия за постигане на плавен преход в отношенията ни”, каза Си.

„И аз оценявам коментара ви, че китайско-американските отношения може да се определят само чрез сътрудничество и приятелство”.

Посещението на Тилърсън в Азия мина гладко, каза Джеймс Руни, вицепредседател на Seoul Financial Forum. На въпроса за коментарите в американската преса, че тонът към Китай "е бил твърде мек", Руни отговори:

"Не мисля, че е в нечий интерес САЩ да присъстват твърде явно в СИ Азия. Или да се опитват да играят ролята на силния срещу Китай. Същевременно имаме огромна слабост в Южна Корея, защото няма лидер, който дори да присъства в този вид диалог, да не говорим за участие в някои от критичните политически въпроси".

Чуйте цялото интервю във видеото.

 

Последни новини
Още от Анализи