Сесилия Малмстрьом настоява Китай да направи реформи

Сесилия Малмстрьом, еврокомисар по търговията

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

ЕС и Китай може би сближават повече търговските си връзки, докато Доналд Тръмп внася елемент на несигурност в американските търговски отношения с останалата част от света, съобщава Bloomberg.

Германският канцлер Меркел изрази тревога от нарастващия протекционизъм, докато президентът на Китай Си Дзинпин сравни протекционизма със „заключване в тъмна стая”.

Вицепрезидентът на ЕК Юрки Катайнен прогнозира отношенията между Европа и Китай да се задълбочат. Тръмп изтегли САЩ от Транс-Тихоокеанското партньорство /TPP/ и вероятно ще сложи край на подобна сделка за свободна търговия с ЕС.

„Ако други затварят вратите си, нашите са все още отворени – докато търговията е честна. И ще дадем на Китай всякакви възможности да потвърди ангажимента си към протекционизма и към многостранния дневен ред”, каза Малмстрьом.

След това тя добави, че "някои бариери са дразнещи".

Във видеото ще чуете изказванията на Сесилия Малмстрьом, еврокомисар по търговията и Робърт Рос, министър на търговията на САЩ и коментара от Пекин на Джон Макензи от Bloomberg News на 9 март 2017.

 

Последни новини
Още от Анализи