Европа пак трябва да плаща

Дейвид Оуен, главен икономист за Европа, Jefferies

Американският флаг в Брюксел, Белгия. 20 февруари 2017. Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg Американският флаг в Брюксел, Белгия. 20 февруари 2017. Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg

Дейвид Оуен, главен икономист за Европа, Jefferies за гръцката криза и вноските на Европа в НАТО. Интервю за Анна Едуардс от Bloomberg на 20 февруари 2017.

"Често Великобритания е смятана за мост между САЩ и ЕС. А сега ще излиза от ЕС и очевидно е много важно останалата част от ЕС да създаде много силни отношения в бъдеще", каза Оуен.

Чуйте цялото интервю във видеото.

В последния ден от първото си посещение в чужбина след като пое поста вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс се опита да намали тревогата, че трансатлантическото партньорство започва да се пропуква като даде уверения на президента на Европейския съвет Доналд Туск, президента на ЕК Жан-Клод Юнкер и комисаря по външна политика Федерика Могерини, съобщи Bloomberg.

Визитата на Пенс съвпадна с дебюта в Европа на държавния секретар Рекс Тилърсън и министъра на отбраната Джеймс Матис в момент, когато администрацията във Вашингтон оформя външнополитическата си програма.

Европейските представители изразиха тревога от думите на Тръмп за имигрантите и критиките му за начина, по който Европа управлява бежанската криза.

В интервю, публикувано в два европейски вестника на 15 януари Тръмп осъди ЕС като я нарече средство за германската доминация и прогнозира, че и други страни скоро ще последват Великобритания и ще напуснат блока. Тръмп подкрепи ясно националистичните програми на крайната десница в Европа, като често обвързваше победата си с вота за Brexit.

На митинг в Мелбърн, Флорида в събота, 18 февруари 2017 Тръмп каза:

„Хората искат да си върнат контрола в своите страни и да вземат живота си в ръце”.

На същия митинг Тръмп критикува европейските страни, включително Германия, Франция и Швеция за това, че приемат много емигранти от Близкия изток.

В Европа през 2017 предстоят избори в много страни, включително Холандия, Франция и Германия.

По време на посещението си във Вашингтон през февруари Федерика Могерини призова САЩ да останат неутрални.

„Ние не се месим в поликата на САЩ”, каза Могерини във Вашингтон.

„И европейците очакват Америка да не се меси в европейските политики”.

Последни новини
Още от Анализи