Какво разчита да постигне Нетаняху във Вашингтон

Коментар на Ендрю Бардън, Bloomberg News за предстоящата среща Нетаняху-Тръмп на 15 февруари 2017

Бенджамин Нетаняху, министър-председател на Израел говори по време на Световния икономически форум, WEF 2017. Давос, Швейцария. 21 януари 2017. Photographer: Jason Alden/Bloomberg Бенджамин Нетаняху, министър-председател на Израел говори по време на Световния икономически форум, WEF 2017. Давос, Швейцария. 21 януари 2017. Photographer: Jason Alden/Bloomberg

Министър-председателят на Израел Бенджамин Нетаняху ще направи тази седмица първото си посещение в САЩ след като президентът Тръмп положи клетва.

Приоритетът на израелския лидер ще бъде координиране на позициите на двете страни, каза Майкъл Орен, посланик на Израел в САЩ по време на мандата на Обама, цитиран от Bloomberg.

„Основната цел ще бъде възстановяване на отношенията, така че да няма изненади”, каза Орен, член на Кнесета и министър без портфейл в правителството на Израел.

Пресконференцията на Нетаняху и Тръмп е в сряда вечерта, към 19ч. българско време, на 15 февруари 2017.

Нетаняху се надява да рестартира отношенията, каза Ендрю Бардън от Bloomberg News.

"Що се отнася до мащаба на промяната, мисля, че е рано да се каже. Определено ще има промяна, ако е вярно. Ще осигури и защита за Нетаняху, който е под засилен натиск от дясно".

Чуйте целия коментар във видеото.

 

Ангажиментът към споразумението Буш-Шарон от 2004 и идеята за две държави и два народа като решение на израело-палестинския конфликт е една от основните цели на предстоящата среща между Нетаняху и Тръмп, пише Jerusalem Post.

След 8г. борба с Обама Нетаняху ще търси победа в Белия дом с Тръмп, съобщава Хаарец. Теми на разговорите ще бъдат също строежът на еврейски селища и Иран, както и американската помощ за палестинците.

 

Последни новини
Още от Анализи