Колко важни за американско-британските отношения

Лена Комилева, гл. икономист, G Plus Economics

Британският премиер Тереза Мей говори по време на обща пресконференция с президента на САЩ Доналд Тръмп в Източната зала в Белия дом. Вашингтон, САЩ. 27 януари 2017. Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg Британският премиер Тереза Мей говори по време на обща пресконференция с президента на САЩ Доналд Тръмп в Източната зала в Белия дом. Вашингтон, САЩ. 27 януари 2017. Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обеща на британския премиер Тереза Мей, че Великобритания ще може да продължи да търгува със САЩ при същите условия, както в момента, когато излезе от ЕС, съобщава Bloomberg, цитирайки офиса на премиера.

Предложението бе направено по време на обед в петък, 27 януари 2017 в Белия дом след съвместната пресконференция на Мей и Тръмп и трябва да даде увереност на бизнеса в подготовката за Brexit.

Двамата лидери се договориха и да започнат търговски преговори по нов договор – подготовка за момента, в който Великобритания ще има право сама да сключва сделки. В момента като член на ЕС тя няма право на това.

САЩ е най-големият национален търговски партньор на САЩ.

Междувременно се обсъждат редица мерки, включително взаимно признаване на квалификацията, премахване на роуминга и отстраняване на търговските препятствия за търговия с някои селскостопански продукти, пише Bloomberg, цитирайки неназован източник.

САЩ получава британски стоки за 47,3 млрд. паунда, а от Германия – за 17 млрд. паунда, според правителствен доклад от Лондон.

"Великобритания е търговска нация.

Затова бъдещите ни отношения с целия свят, с търговските партньори от ЕС, със САЩ, с развиващите се пазари ще бъдат дори още по-важни, особено ако погледнем към риска, който се появява от разрива между САЩ и Мексико, предизвикан от предложенията на новата администрация", каза в интервю за Bloomberg Лена Комилева, гл. икономист, G Plus Economics.

Чуйте целия анализ във видеото.

 

Последни новини
Още от Анализи