Кои ще са най-популярните за инвестиции развиващи се пазари през 2017

Всичко руско и индийско ще е обект на интерес

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Кои развиващи се пазари ще са най-популярният избор сред инвеститорите през новата 2017? Отговорът на този въпрос дава Bloomberg.

Всичко руско и индийско ще е обект на интерес, както и бразилските корпоративни облигации и евтиното мексиканско песо. Основните надежди се залагат на пазари, в които се забелязва подобряване на политическия климат и респективно разполагат с по-голяма устойчивост на външни икономически шокове като повишаването на лихвите в САЩ и бъдещата фискална политика на Доналд Тръмп.

Русия

За инвеститорите, които заемат финансови инструменти във валути с ниски лихви и купуват такива с високи, руската рубла е примамваща възможност. Според UBS търговията с руска валута може да се покачи с до 24% през следващите 12 месеца. Освен че предлага сравнително високи лихви, Руската федерация също така се облагодетелства от покачващите се цени на петрола, която я прави „очевиден кандидат“ за повишаващи се чуждестранни инвестиции.

Южна Африка

Някои инвеститори виждат перспективи в политиките на южноафриканския президент Джейкъб Зума за повишаване на нивата на акциите и облигациите на вътрешния пазар. Също така все по-възможно е страната да избегне понижаване на кредитния си рейтинг.

Мексико

Мексиканската валута е най-атрактивната сред тези на развиващите се страни от латиноамериканския регион. Освен това ползите от ниското песо са с изглед да надминат очакваното, особено с оглед на политиката на следващият американски президент, който, поне в някои аспекти, започва да отстъпва от крайно протекционистките си икономически идеи.

Бразилия

Перспективите на бразилския пазар са налице с оглед на все още евтините облигации на Petrobras и покачващите се такива на Banco do Brasil. Подходящи са по-високорисково и агресивно инвестиране са активите на минната компания Samarco, която се очаква да възобнови дейността си през 2017 и да предоговори нови цени на облигациите си.

Чили

Акциите на чилийсата борса са с перспективи да се покачват с оглед на повишаващите се цени на медта, както и заради очакването на нови, подкрепящи бизнеса политики след предстоящите през 2017 президентски избори в южноамериканската държава.

Индия

С оглед на възможността за въвеждане на редица нови протекционистки политики в САЩ след избора на Доналд Тръмп, активите на южноазиатската държава изглеждат все по-примамливо. Решението на индийският премиер Нарендра Моди да бъдат извадени обръщение банкноти с висока деноминация предизвика намаляване на лихвите, което от своя страна доведе до положението държавните облигации да изглеждат доста атрактивно.

Индонезия

Много от водещите компании на финансовия пазар в страната са в минния сектор, който се очаква да отбележи значителни печалби ако през 2017 се запази тенденцията за покачване на цените на въглищата и никела. Високолихвените държавни облигации също са примамващи за инвеститорите, особено с оглед на намаляващият през последните години бюджетен дефицит.  

Последни новини
Още от Анализи