Защо паднаха акциите на Toshiba

Стефан Стапчински, Bloomberg news

АЕЦ Брейдууд на Exelon Corp. в Брейсвил, Илинойс на 19 март 2011. Photographer: Daniel Acker/Bloomberg АЕЦ Брейдууд на Exelon Corp. в Брейсвил, Илинойс на 19 март 2011. Photographer: Daniel Acker/Bloomberg

Акциите на Toshiba паднаха с 20% до историческо дъно от 1974, за да приключат на 312 йени в Токио на 28 декември 2016 след спад от 12% предишния ден, съобщи Bloomberg. Toshiba обяви в понеделник, че може да се наложи да отпише милиарди заради придобиване, направено от американското й подразделение Westinghouse Electric, с цел завършване на най-новото поколение реактори в две централи в САЩ. Проектите на Southern Co и Scana Corp са с години закъснение и оскъпяване от милиарди долари.

"Сега Китай може да потърси някоя китайска компания, а Индия може да потърси руска компания.

Това може да накърни имиджа на Toshiba в чужбина и възможността да строят реактори", каза Стефан Стапчински, Bloomberg news.

Чуйте целия коментар във видеото.

Рейтинговата агенция Moody’s на 28 декември 2016 намали с една степен на Caa1 оценката на Toshiba поради опасения, че компанията, която е изправена пред голямо отписване, може да има проблеми с ликвидността в скоро време, съобщи АФП.

Подобно на Standard&Poor’s Moody’s също постави японския индустриален конгломерат под наблюдение.

Последни новини
Още от Анализи