Популизмът и местните интереси

Чък Либърман, гл. инвестиционен директор на Advisors Capital Management и Шарън О’Халърън, професор в Калифорнийския университет

Търговията на NYSE на 27 декември 2016. Ню Йорк. САЩ. Photographer: Michael Nagle/Bloomberg Търговията на NYSE на 27 декември 2016. Ню Йорк. САЩ. Photographer: Michael Nagle/Bloomberg

В годината, когато популистките избиратели промениха баланса на силите и политиката в Европа и САЩ, най-богатите хора приключват 2016 с 237 млрд. повече, отколкото имаха в началото на годината, съобщава Bloomberg. Икономическите проблеми ли създадоха условия за надигане на вълната популизъм в света?

"Производителността на труда е много слаба и затова стандартът на живот не се подобрява така бързо, както преди. Хората го усещат и това е част от неудовлетворението от икономиката.

Няма какво да направи правителството, за да насърчи по-силна производителност – вероятно с изключение на това да вложи много пари в развойна и изследователска дейност. Да се опита да предизвика по-бързо технологични промени", каза Чък Либърман, гл. инвестиционен директор на Advisors Capital Management.

Чуйте във видеото целия му коментар, както и този на Шарън О’Халърън, професор в Калифорнийския университет коментират популистките движения в света през 2016.

 

Водени от разочароващите икономически данни от Китай в началото британският вот за излизане от ЕС в средата и избора на Доналд Тръмп в края на годината, най-големите богатства на планетата преминаха през 4,8 трлн. нетни дневни загуби и ръстове през годината и се увеличиха с 5,7% до 4,4 трлн. долара в края на търговията на 27 декември 2016, показва Индексът на милиардерите на Bloomberg.

„2016 завърши като година на рисковите активи”, каза Саймън Смайлс, гл. инвестиционен директор за клиенти с ултрависоки доходи в UBS Wealth Management за Bloomberg.

„Много забележително като се има предвид началото на годината”.

Ръстовете са водени от Уорън Бъфет, който добави 11,8 млрд. долара.

Американските милиардери, включително Бъфет фаворизираха конкурента на Тръмп, Хилъри Клинтън. И все пак се възползваха от победата му, когато добавиха 77 млрд. долара към богатството си в пост-изборното рали, подхранвано от очакванията, че регулациите ще се облекчат и американската индустрия ще се възползва.

Последни новини
Още от Анализи