Ще свали ли Тръмп руските санкции

Ендрю Ууд, Chatham House

Жилищни и търговски квартали на двата бряга на Москва река от кулата Око. Москва, Русия. 15 декември 2016. Photographer: Andrey Rudakov/Bloomberg Жилищни и търговски квартали на двата бряга на Москва река от кулата Око. Москва, Русия. 15 декември 2016. Photographer: Andrey Rudakov/Bloomberg

Русия ще приеме „адекватни мерки” в отговор на разширяването на санкциите от САЩ, съобщи прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от РИА Новости.

„Както преди не сме съгласни с такава линия на поведение, считаме, че тя нанася сериозни щети на двустранните ни отношения”.

САЩ разшири санкциите над Русия заради намесата в Украйна, съобщи във вторник американското Министерство на финансите. В списъка влизат 7 физически лица и няколко компании, както и два танкера.

9 регионални подразделения на руския производител на газ Новатек са вече в списъка. Кримските пристанища, кримските железници, институтът Стойпроект, Трансфлот и други също бяха включени.

Танкерите Маршал Жуков и Сталинград, плаващи под руски флаг станаха обект на санкциите. И двата кораба са собственост на Трансфлот.

През 2014 ЕС и САЩ въведоха санкции срещу Русия. Условие за свалянето на наказателните мерки е спазването на Минските споразумения. Русия отрича да е страна в конфликта, понеже не признава намеса в Източна Украйна.

Според старши изследователя на Русия и Евразия в Chatham House, Ендрю Ууд няма перспектива да се реши скоро въпросът с Крим. В интервюто си за Bloomberg Ууд обвърза евентуалното вдигане на санкциите от новата администрация в САЩ с очаквани реципрочни действия.

"Ще зависи отчасти дали новият президент няма да реши да обиколи европейските столици преди да отиде в Москва или ще отиде там най-напред. Трудността за него е в това, че няма уговорка с Русия и тя не би дала нищо в замяна срещу вдигане на санкциите", каза Ууд.

Чуйте цялото интервю с прогнозата му за външната политика на Тръмп - във видеото.

България спазва общоевропейските договорености.

„Стриктно спазваме санкциите, въпреки загубите досега от стотици милиони евро”, каза министър-председателят в оставка Бойко Борисов след решението на ЕС да удължи санкциите.

Четете още: Кои сектори може да очакват облекчения в рестрикциите - интервю на Красен Станчев.

Последни новини
Още от Анализи