Надпреварата за автономните коли се ускорява

Технологията поставя все по-сложни въпроси

Задна камера на минивана Serena на Nissan Motor Co., снабден с технологията ProPilot на компанията на пистата Опама. Префектура Канагава, Япония. 12 юли 2016. Photographer: Kiyoshi Ota/Bloomberg Задна камера на минивана Serena на Nissan Motor Co., снабден с технологията ProPilot на компанията на пистата Опама. Префектура Канагава, Япония. 12 юли 2016. Photographer: Kiyoshi Ota/Bloomberg

General Motors Co. ще започне да произвежда автомобили, които се управляват автоматично в завода си в Мичиган и да ги тества по пътищата на щата, каза главният изпълнителен директор Мери Бара.

„Вярваме, че GM ще бъде един от първите автопроизводители, които ще правят големи серии автономни коли в завод”, каза Бара на 15 декември в Детройт.

През май GM придоби Cruise Automation заради софтуера за автономните коли и оттогава досега тества автомобилите в Сан Франциско.

Калифорнийският департамент по автомобилизъм /DMW/ обяви, че Uber Technologies нарушава закона като пуска автономни коли в Сан Франциско без одобрение. Uber разположи самостойни автомобили след като други компании като Google, BMW и GM получиха лицензи от /DMW/. Tesla Motors регистрира, но не представи докладите за катастрофите на /DMW/. Uber обяви, че колите й са самостойни, не автономни.

В момента поради шофьорска грешка стават 94% от катастрофите на пътя. Глобално всяка година по пътищата умират 1,2 млн. души, съобщава Bloomberg в репортажа, посветен на предимствата и предизвикателствата на новата технология.

Вижте във видеото.

Услуга

Мобилността се превръща в услуга, която можете да си поръчате в някои части на света чрез приложение, вместо чрез инвестиция в скъпа машина, която купувате и поддържате.

След 7г. и над 2 млн. мили изпитания самоуправляващата се кола на Google се откъсна от компанията-майка Alphabet Inc. и получи името Waymo, което означава „нов път напред в мобилността”, според Джон Крафчик, директор на Waymo. Технологията, която използва се базира на сензори и процесори, с които колата се движи без намесата на шофьор. Waymo смята да пусне услуга за споделено пътуване с минивановете на Fiat Chrisler още в края на 2017, съобщиха за Bloomberg хора, запознати с въпроса.

Ford Motor Co и Volvo Cars обещават също напълно автономни коли по пътищата до 5г. GM, Daimler AG, Toyota Motor Corp. и Audi на Volkswagen AG инвестират милиарди в разработки на прототипи.

Всички тези производители искат да получат дял в новия бизнес с автономни коли, който според Boston Consulting Group ще се разрасне до 42 млрд. долара през 2025 и ще вземе една четвърт от глобалните продажби през 2035.

Последни новини
Още от Анализи