Референдумът в Италия няма да се отрази върху европейската икономика

Решението за паричната политика на ЕЦБ ще има по-сериозно влияние върху ликвидността в еврозоната

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

На 4 декември италианците бяха призовани да дадат своя вот затова дали подкрепят констуционната реформа или не. Темата намери широк отзвук в медиите и бе обект на спекулации в контекста на възможния резултат от изборите. Редица популярни медии, Международният валутен фонд и представители на академичните среди по целия свят предвиждаха катастрофален резултат, ако италианците гласуват с „Не“ на референдума, сравнявайки това събитие с Brexit и победата на Тръмп.

Прогнозите бяха за потъване на италианския индекс FTSE MIB и поевтиняване на еврото. Какво видяхме, нито едно от тези събития не се случи. Все още наблюдаваме леко повишение на волатилността и, макар че FTSE MIB записа известни загуби в началото на търговската сесия на 5 декември, той продължи да се търгува в установения ценови диапазон. Причината е проста. Вотът за промяна в конституцията и последиците, които произтичат от него, върху европейската икономика не са сравними с предходни събития.

Първо и преди всичко вотът беше за промяна на законотворчеството и други политически инструменти, които нямат отношение към икономическите интервенции, както фискалната политика, например. Второ, министър-председателят Ренци така или иначе щеше да се оттегли от законодателната власт в края на 2018.

Както се случва през последните 60 години (като изключим ерата на Берлускони), президентът на републиката ще намери заместник, които да довърши мандата. До гласуването на новия изборен закон няма да се провеждат избори, така че възходът на полулисткото движение не означава, че те ще вземат управлението на страната веднага. В този смисъл, ясно е, че влиянието върху еврото и останалите валути в периферните страни ще бъде ограничено или няма да има отражение. Последното заседание на ЕЦБ и решението ѝ относно програмата за количествени улеснения ще има по-сериозен ефект върху ликвидността и междубанковия лихвен процент.   

Aнализът е дело на експертите от CIX Markets.

Последни новини
Още от Анализи