Обратните изкупувания на акции в САЩ ще нараснат с 30% догодина

Компаниите от S&P 500 ще отделят най-много средства за това

Goldman Sachs - лого. Снимка: Daniel Acker/Bloomberg Goldman Sachs - лого. Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Компаниите, които влизат в състава на американския бенчмарк индекс S&P 500, ще изкупят обратно свои акции на стойност $780 млрд. догодина, което ще представлява ръст от 30% спрямо 2016. Такава прогноза дадоха от инвестиционната банка Goldman Sachs, предаде MarketWatch.

Обратните изкупувания на акции ще са с най-голям дял, като използване на средства от страна на компаниите от S&P 500. Подобно нещо ще се случи едва за втори път през последните 20 години. От Goldman очакват през следващата година компаниите да похарчат $2,6 трилиона, като 52% от тях ще бъдат похарчени за дейности, подпомагащи растежа, като капиталови разходи, научни изследвания и сливания и придобивания. Останалите 48% ще бъдат използвани за обратни изкупувания на акции и дивиденти, т.е. ще отидат при акционерите.

„Очакваме данъчните реформи на Тръмп да накарат американските компании да върнат $200 млрд. долара в кеш, които понастоящем държат зад граница“, пишат анализаторите от Goldman в своята прогноза.

Обратните изкупувания на акции се превърнаха в популярен инструмент, който американските компании използват, за да връщат капитал към акционерите през последните години. Печалбата на акция се увеличава заради намаления брой акции, които остават след обратно изкупуване, а освен тов самият процес увеличава търсенето за ценните книжа и повишава цената, ако е в достатъчно голям обем.

Друга тенденция, които от Goldman очакват, е увеличение на инвестиционните разходи с 6% до $1,3 трилиона.

Последни новини
Още от Анализи