Какво означава победата на Тръмп за икономиката на САЩ по сектори

Печеливши и губещи индустрии от политиките, които се очакват от новия президент на САЩ

Кандидатът за номинацията на Републиканската партия за президент на САЩ Доналд Тръмп Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Кандидатът за номинацията на Републиканската партия за президент на САЩ Доналд Тръмп Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Изненадващата победа на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ може да има ефекти върху цялата американска икономика, която е най-голямата в света. Ефекти могат да усетят както по-високо регулирани сектори, като здравеопазвне, енергетика и финанси, така и по-малко регулирани, като технологичния, който произвежда голяма част от продуктите си зад граница и разчита на чуждестранни служители.

Какви ефекти обаче можем да очакваме във всеки от тези икономически сектори, базирайки се на казаното от Доналд Тръмп по време на президентската му кампания? Анализ на MarketWatch дава някои насоки по темата:

Здравеопазване

Според много анализатори секторът, който е най-уязвим към промени, идващи от политиките, очаквани от Доналд Тръмп, е здравеопазването, имайки предвид многократно заявените му намерения да отмени Закона за достъпно здравеопазване, станал известен като „Obamacare” (на името на Барак Обама, който го въведе б.р). Подобни действия на Тръмп ще оставят около 20 млн. души без здравни осигуровки. Докато не стане ясно какви точно са плановете на Тръмп за промяна на закона, акциите на компаниите, обвързани с индустрията на здравеопазването в САЩ, вероятно ще останат под натиск.

Енергетика

Компаниите за възобновяема енергия могат да бъдат сред големите губещи докато Тръмп е начело на американската икономика. Той обеща енергийна революция, която ще дерегулира пазара и ще го насочи към традиционните енергийни източници – изкопаемите горива.

Въздушно пространство и отбрана

Първоначалните очаквания са компаниите от сектора на отбраната да спечелят дивиденти от президентството на Тръмп и от факта, че републиканците спечелиха Конгреса. Очакванията към Клинтън бяха за доста по-строга финансова политика в сектора на отбраната, а Тръмп може да предостави допълнително финансиране в сектора.

Финанси

Финансовият сектор и банковите акции могат да спечелят, ако очакванията към Тръмп за отстъпване от курса на все по-сериозни финансови регулации след финансовата криза се окажат верни. От друга страна Доналд Тръмп може да върне обратно закона Глас-Стийгъл, чието премахване позволи на банките да не разделят своите операции в секторите на инвестиционното и потребителското банкиране и според много анализатори по този начин да поемат повече риск, което е една от причините за Световната финансова криза от 2008.

Инфраструктура

Строителните компании очакват изпълнението на плановете на Тръмп за повишени разходи за изграждането на нова инфраструктутра, като засега около акциите на тези компании е налице оптимизъм.

Технологии

Акциите на технологичните компании потънаха след новината, че Доналд Тръмп печели президентските избори в САЩ. Заканите му, че ще върне цялото американско производство в рамките на САЩ и политиката му спрямо имигрантите са две от нещата, които притесняват сериозно компаниите в сектора, разчитащи именно на евтина работна ръка от и в чужбина.

Последни новини
Още от Анализи