Как гледат европейските финансови директори на бизнес средата

Във Великобритания има най-сериозен възход на песимизма

Лондон. Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg Лондон. Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Европейските главни финансови директори гледат на настоящата бизнес и икономическа среда като на изпълнена с предизвикателства, но виждат и потенциал за растеж на бизнесите си през следващата година. През лятото Европа премина през политически шокове, най-големият от които Brexit, като две трети от главните изпълнителни директори считат нивата на несигурност за над нормалните. Това показват резултатите от четвъртото проучване сред европейските финансови директори на Deloitte - Deloitte European CFO Survey, в което са участвали 1150 главни финансови директори на компании от 17 европейски държави, сред които Великобритания, Франция, Германия и Русия.

По отношение на финансовите перспективи пред техните компании, най-силно се понижават настроенията на британските и френските финансови директори. 31% от тях са по-песимисточно настроени по този въпрос във Великобритания и 8 на сто във Франция.

Източник: Deloitte European CFO Survey

Най-висока несигурност от външна икономическа и финансова несигурност усещат финансовите директори на германските и британските компании – по 88% във всяка от двете държави. С най-добро око на външната среда гледат финансовите директори във Финландия, като само 22% от анкетираните там са песимистично настроени.

Друга тенденция, която откроява докладът на Deloitte, базиран на проучване сред европейските финансови директори, е липсата на апетит към риск. Най-отворени към идеята за поемането на допълнителен риск са в Русия, където 50 на сто от финансовите директори приемат момента като подходящ за това. Във всеки останали 16 страни, в които Deloitte е провел проучването си, под 50% от финансовите директори считат момента за подходящ за поемане на повече риск в счетоводния баланс на компаниите си.

Очакванията на финансовите директори за приходите на компаниите от своя страна остават оптимистични, а има възстановяване и в настроенията по отношение на маржовете. Инвестиционните намерения на европейските компании, според отговорите на финансовите им директори, остават положителни, но се влошават спрямо първото тримесечие на годината.

Основните рискове, пред които са изправени европейските компании, остават политически и икономически, докато ситуацията на пазара от гледна точка на търсене и конкуренция в съответните сектори, в които работят, остава на втори план.

Deloitte включва и въпроси за негативите от Brexit и страховете на финансовите директори на компаниите, свързани с излизането на Великобритания от ЕС, като основен повод за притеснения в бизнеса е повишаване на немитническите търговски бариери. 

Последни новини
Още от Анализи