Мисленето извън кутията ще спаси икономиката

Сферата има нужда от нови идеи, смята старши икономистът на АЦБ

Анлийската централна банка. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Анлийската централна банка. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Главният икономист на Английската централна банка (АЦБ) Анди Халдан каза, че икономиката страда от тесногръдо мислене и сферата има нужда от нови идеи, които да я направят релевантна отново.

Халдан, чиито речи и доклади анализират политики, като използват всичко от технологии до биология, казва, че икономиката остава „изолирана, автореферентна дисциплина“ и че това трябва да се промени.

„Един от потенциалните провали на икономическата професия е, че тя взема твърде малко от други дисциплини – методологическа монокултура“, каза Халдан в реч в Кеймбридж вчера, 10 ноември.

Старши икономистът на АЦБ припомни, че прогнозите не са успели да предвидят финансовата криза, а след нея прогнозите на МВФ постоянно надценяват възстановяването и растежа. Самата Английска централна банка през миналата седмица ревизира в посока нагоре прогнозите си за растежа и инфлацията.

Халдан каза още, че икономистите трябва да подобрят разбирането си за света, защото бързите промени в икономиките имат социални и политически ефекти.

„Съществува тезата, че тези модели не са изработени така, че да обяснят подобни екстремни събития. За мен това обаче не е никаква защита. Ако моделите ни мълчат за тези събития, то ние губим същността на това, което прави икономиката интересна и важна“, каза Халдан.

Последни новини
Още от Анализи