Изборът на Тръмп - вот срещу глобализацията

Членът на Управителния съвет на ЕЦБ Клаас Нот изрази такова мнение

Сградата на ЕЦБ във Франкфурт, Германия. Снимка: Martin Leissl/Bloomberg Сградата на ЕЦБ във Франкфурт, Германия. Снимка: Martin Leissl/Bloomberg

Членът на Управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Клаас Нот каза, че победата на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ отразява скептицизма по отношение на глобализацията и изрази притесненията си за сътресенията на финансовите пазари.

„Има съмнения за ползите, които свободната търговия ни е донесла, което не е правилно според мен. Ще следим пазарите отблизо“, каза от Амстердам Клаас Нот, който е начело на Холандската централна банка.

Поскъпване на еврото спрямо долара и ръст на доходностите по облигациите заплашват опитите на ЕЦБ да предпази крехкото възстановяване на еврозоната. В момента ЕЦБ се подготвя за следващото си заседание на 8 декември, като тогава пазарите очакват да видят дали срокът на програмата за изкупуване на активи ще бъде удължен.

Еврото поскъпваше с 1,7%, след като стана ясно, че Тръмп най-вероятно ще стане следващият президент на САЩ – нещо, което в крайна сметка наистина се оказа така. Към 11:13 ч. българско време европейската валута поскъпва с 0,5% спрямо долара.

Нот каза, че по-скъпото евро няма да е нещо хубаво за Холандия, като допълни, че „има голяма несигурност около икономическите планове на Тръмп“.

В първата си реч като президент Доналд Тръмп намекна за инфраструктурни програми, в които да бъдат заети милиони американци, като обеща удвояване на икономическия растеж.

Друго високопоставено лице в ЕЦБ – членът на Изпълнителния съвет на паричната институция Беноа Кьоре – каза, че ЕЦБ „ще продължи да подкрепя възстановяването в еврозоната в несигурния международен климат“.

Изборът на Доналд Тръмп за президент на САЩ вече се отрази негативно на очакванията за повишение на лихвите в най-голямата световна икономика. Вероятността това да се случи се срина до под 50% спрямо почти 80% в края на миналата седмица.

Вижте снимки от изборната нощ.

Последни новини
Още от Анализи