Goldman: Тръмп няма да има влияние върху S&P 500

Избирането на Доналд Тръмп за президент няма да потопи американските акции

Goldman Sachs - лого. Снимка: Daniel Acker/Bloomberg Goldman Sachs - лого. Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Докато пазарите се опитват да осмислят победата на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ, едно от най-големите имена в прогнозите на Уолстрийт – Дейвид Костин, главен стратег за американските акции в Goldman Sachs – оставя прогнозата си за стойността на S&P 500 в края на годината непроменена.

Дейвид Костин смята, че S&P 500 ще приключи 2016 на ниво от 2100 пункта или само с 1,8% под стойността, на която затвори индексът преди да станат ясни резултатите от изборите. Неговата прогноза е втората най-меча сред прогнозите на стратези, анкетирани от Bloomberg. Костин обаче смята, че отстъплението на пазарите в резултат на избирането на Тръмп за президент ще е ограничено, както и че акциите вероятно ще продължат да вървят нагоре през следващите години.

„Очакваме отговорът на пазарите в резултат на изборите да е ограничен. Американската икономика расте в продължение на седем години и продължава да го прави със стабилни темпове. Очакваме американският пазар на акции да расте бавно през следващите няколко години заедно с растежа в печалбите“, написа Костин в бележка до клиентите на Goldman днес, 9 ноември.

Американските борси отвориха спокойно днес, въпреки поевтиняването на фючърсите върху основните индекси в часовете преди търговската сесия да започне. След като стана ясно, че Тръмп има големи шансове да се превърне в 45-ят президент на САЩ, фючърсите върху широкия S&P 500 загубиха около 5%.

Поевтиняването на S&P 500 в първите минути на търговията днес, 9 ноември, обаче е ограничено до едва 0,2%, а Dow Jones дори добавя 0,09% към 17:10 ч. българско време.

Последни новини
Още от Анализи