Проблемите пред Марк Карни се увеличават

Урок по икономика за гуверньора на АЦБ

Марк Карни, гуверньор на BoE. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Марк Карни, гуверньор на BoE. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Проблемите пред гуверньора на Английската централна банка (АЦБ) Марк Карни стават все повече. Инфлационният проблем, който набира скорост във Великобритания, е подхранван и от фактори, различни от растящите разходи по вноса.

Поевтиняващият паунд вече даде своето отражение в посока ускорояване на инфлацията, а Brexit може допълнително да усложни въпроса, ако затвори границите на Великобритания за чуждестранни работници, понижи инвестициите и натежи върху производителността на труда. Карни, който преди дни удължи срока, в който ще остане начело на АЦБ, предупреди за опасностите, които идват от страна на предлагането в икономиката.

Факторите, които най-бързо и отчетливо се отразяват в посока ускоряване на инфлацията в краткосрочен план, са поевтиняването на валутата на дадена страна и повишаването на цените на енергийните ресурси. Великобритания вече стана жертва на първия ефект. След референдума от 23 юни британският паунд загуби 18% от стойността си спрямо долара, което направи вноса във Великобритания по-скъп за британските потребители и фирми. В резултат инфлацията се ускори до 2-годишен връх от 1%, а според много анализатори това е само началото на една по-дългосрочна тенденция. Инфлацията, която идва заради съкращаването на инвестициите, по-свитата работна сила и забавянето в производителността на труда (т. нар. вътрешни фактори) обаче може да се окаже дори по-дългосрочен проблем.

Икономистите предупреждават, че ако излизането на Великобритания от ЕС доведе до затваряне на икономиката на страната, овладяването на инфлацията може да се окаже по-трудно в дългосрочен план.

„По-бавният растеж в потенциала на икономиката от гледна точка на предлагането оставя по-малко пространство за експанзия без ускоряване на инфлацията до прекомерни нива“, каза Дан Хансън, икономист в Bloomberg Intelligence в Лондон.

Всичко това идва в момент, в който АЦБ разхлабва паричната политика в опит да подкрепи британската икономика след вота за излизане на страната от ЕС. През август Карни и Комисията по парична политика понижиха лихвите с 25 базисни пункта до 0,25%.

Вчера, 1 ноември, дилърът в Делтасток Андрей Стойчев каза, че АЦБ може да жертва ограничаването на инфлацията в краткосрочен план, за да подкрепи икономиката на страната. Утре, 3 ноември, ни очаква решението за паричната политика на британската парична институция, а по думите на Стойчев то е сред най-трудните за прогнозиране.

Последни новини
Още от Анализи