В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Преследването на злоупотреби при обществените поръчки изглежда избирателно и политически мотивирано

Стефан Карабоев от ЦИД в предаването В развитие, 31.10.2016

Анализаторът от Центъра за изследвания на демокрацията (ЦИД) Стефан Карабоев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Анализаторът от Центъра за изследвания на демокрацията (ЦИД) Стефан Карабоев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Преследването на злоупотреби при обществените поръчки изглежда избирателно и политически мотивирано. Често подобни инициативи се случват преди избори и са насочени основно към ниските етажи на властта – на ниво кметове и общини. Нарушенията продължават да се увеличават, а наказателните дела са твърде малко на фона на злоупотребите. Всички тези процеси оказват голям корупционен натиск върху държавната администрация, каза анализаторът от Центъра за изследвания на демокрацията (ЦИД) Стефан Карабоев в ефира на "В развитие" с водещ Делян Петришки по Bloomberg TV Bulgaria.

Той коментира темата за корупционните практики и начините за справяне с тях в контекста на кръглата маса, организирана от ЦИД днес, на която се обсъждаха тези въпроси и с представители на властта.

"Основна теза, към която се придържаме, е, че очевидно административното преследване не е достатъчно ефективно, а трябва да се засили наказателното, за да се постигнат резултати", коментира Карабоев резултатите от изследването на ЦИД, извършено през последните 2 години чрез съдействието на румънски партньори.

"Все пак трябва да отчетем напредъка на страната в рамките на ЕС. България е постигнала по-високо ниво на прозрачност и по-отворен достъп до данни за обществени поръчки", каза Карабоев.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие