Евтината работна ръка не е единственият фактор, който привлича бизнеса у нас

Ръстът на аутсорсинг индустията в България обаче е заплашен от липсата на кадри

Ксавие Марсенак, президент на TELUS International Europe. Снимка: Списание Мениджър Ксавие Марсенак, президент на TELUS International Europe. Снимка: Списание Мениджър

Аутсосинг индустрията в България расте с по около 20% на година, но ще е трудно да поддържаме този ръст. Основното предизвикателство е липсата на кадри. Това каза Ксавие Марсенак, президент на TELUS International Europe, един от най-големите доставчици на аутсорсинг услуги в Източна Европа, пред Bloomberg TV Bulgaria.

Ние привличаме кадри, като им даваме възможност за кариерно развитие. Имаме много програми, които помагат на хората, дори на тези, които започват от най-ниското ниво в компанията, да се издигнат до мениджъри. Търпението и работливостта са основни качества, които служителите трябва да притежават.

Най-търсени в центровете на Telus в София и Пловдив са хора, владеещи езици от групата на т.нар. „Топ 5“ - английски, немски, френски, испански и италиански.

Освен това обаче не трябва да забравяме, че цената на труда не е единственият фактор, който привлича бизнеса към България. Това беше нещото, което позволи на индустрията да просъществува, но сега важен фактор е и наличието на експертиза в аутсорсинга в България – нещо, което го няма навсякъде. Всичко това е налице, благодарение на факта, че от над 10 години компании от аутсорсинг инсутрията са развивали тези качества и кадри в Бъглария, каза Марсенак.

Ксавие Мерсенак е един от финалистите в Мениджър на годината 2016.

Вижте повече:

 

Последни новини
Още от Анализи