Инвеститорите очакват по-затегната политика от АЦБ през 2017

Последните данни за ръста на икономиката повлияха на очакванията

Анлийската централна банка. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Анлийската централна банка. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Инвеститорите вече виждат по-голяма вероятност за повишение на лихвите от страна на Английската централна банка (АЦБ) през втората половина на 2017, отколкото за понижаването им. За това сигнализира индексът върху овърнайт суаповете. Трейдърите правят преоценка на това колко дълго ще остане облекчена паричната политика на АЦБ.

Всичко това се случва на фона на по-високия от очаквания ръст, който британската икономика отчете през третото тримесечие на 2016. Ръстът на реалния брутен вътрешен продукт достигна 0,5% през трите месеца от юли до септември, сочат данни от Британския статистически офис. Това е по-малко от регистрираните 0,7% през второто тримесечие, но повече от прогнозираните 0,3 на сто.

Най-много за ръста допринесе секторът на услугите, които отбелязаха ръст от 0,8%.

Данните за ръста на икономиката не са първите, които изненадват положително след резултата от референдума за излизане на Великобритания от Европейския съюз. Редица други водещи индикатори, като индексите на производствената активност, също се оказаха по-добри от очакваните в седмиците и месеците след референдума.

Друга пречка пред допълнително понижаване на лихвите или поддържането им ниски за по-дълго време във Великобритания е повишаващата се инфлация. През септември инфлацията в страната достигна 2-годишен връх на ниво от 1%, а преди два дни гуверньорът на АЦБ Марк Карни каза, че перспективите за по-висока инфлация намаляват доводите за разхлабване на политиката.

Последни новини
Още от Анализи