Паундът все още е надценен с 10%

Това смятат анализатори от Goldman Sachs

Банкноти от 20 паунда. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Банкноти от 20 паунда. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Инвестиционната банка Goldman Sachs продължава да поддържа мрачните си прогнози по отношение на паунда. Въпреки че британската валута загуби 18% от стойността си спрямо долара след вота за напускане на ЕС на референдума на 23 юни, от Goldman не виждат край на трудните времена за британската валута.

 

Докато някои анализатори считат, че паундът изглежда слаб, след като стигна рекордно ниски стойности през последните седмици, от Goldman казват, че британската валута все още е надценена с 10%. Твърдението се позовава на анализ на ефектите от Brexit върху външната търговия на Великобритания с останалата част от света.

В свой доклад от 25 октомври екип от трима икономисти от Goldman – Робин Бруукс, Силвия Арданга и Майкъл Кейхил – казва, че шоковете от решението на Великобритания да напусне ЕС променят изцяло анализа на това накъде ще се насочи паундът.

„Сигналът, че паундът е евтин, игнорира ефектите, до които Brexit може да доведе в британската икономика. Ние използваме различен подход, който калкулира поевтиняването на паунда, необходимо за извеждането на текущата сметка до ново равновесно положение след Brexit“, казват анализаторите.

Поевтиняването на паунда до момента вероятно би понижило нивото на дефицита по текущата сметка до около 3,3% от БВП. За да се стигне до ново равновесно положение, стойността на паунда трябва да е с между 20% и 40% под тази от преди референдума. Това означава, че паундът все още е надценен с 10% .

„Поевтиняването от юни насам ни доведе само до долната граница на този диапазон“, заключват анализаторите от Goldman.

 

Последни новини
Още от Анализи