Защо търговията ЕС-Русия ще продължи да стагнира в графики

Руската федерация не печели достатъчно от петрол, за да купува все повече от ЕС

Руският президент Владимир Путин намества руското знаме по време на среща с ЕС Снимка: Jock Fistick/Bloomberg Руският президент Владимир Путин намества руското знаме по време на среща с ЕС Снимка: Jock Fistick/Bloomberg

Търговията между Русия и Европейския съюз (ЕС) спадна драстично от кризата в Украйна насам. Основната причина, на която това бива отдавано са санкциите, които двете политически формирования си налагат едно на друго. 

Все пак тук ще покажем в графики защо истинската причина са всъщност ниските цени на въглеводородите. Зависимостта на руската икономиката от тях е пословично известна. Парите, които Кремъл печели, продавайки петрол, който надвишава значително постъпленията от газ, са се сгромолясали за последните три години: 

И това е при положение, че добивът на северната страна не е спирал да се увеличава: 

Това дава своето отражение на възможността на Русия да внася: 

А най-големият проблем е, че е малко вероятно цените на нефта да се върнат на нивата си от преди три години. Причината са шистовите производители в САЩ, които могат да спират производство при ниски цени и да възобновяват добива при високи много по-лесно от конвенционалните методи на изпомпване. По този начин те представляват естествен ценови таван. 

Всичко това показва, че на Русия ѝ е нужен нов модел на растеж - такъв, основан на иновациите и непрекъснатия растеж на производителността. Той обаче трудно ще бъде въведен поради това, че огромна част от трудоспособните руснаци работят в държавната администрация на позиции със спорна ефективност. 

Те трябва да бъдат заставени да търсят високопродуктивни професии в частния сектор. Това обаче няма да се случи докато пред тях е лесната алтернатива във вида на сигурна, спокойна държавна работа. Това е пример за ситуация, в която масово приетите за добри икономически стимули оказват по-скоро вреден ефект.

През изминалото десетилетие и половина руският президент Владимир Путин повиши заплатите в държавния сектор и разду щата в опит да си подсигури електорална подкрепа. Поради това е и малко вероятно да бъдат премахнати. 

Това е и видно от действията на руското правителство от началото на епохата на евтини горива от юни 2014. То не предприема структурни реформи, разчитайки, че цените на петрола ще се нормализират. Засега обаче тези надежди изглеждат напразни. 

Последни новини
Още от Анализи