Великобритания ще избегне рецесията през 2016

Рисковете за 2017 обаче остават

Лондон. Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg Лондон. Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Страховете, че британската икономика ще влезе в рецесия през втората половина на 2016 след референдума, на който се гласува за излизане от ЕС, вероятно няма да се оправдаят в данните, които очакваме по-късно през седмицата. В четвъртък, 27 октомври, ще излязат данни за ръста на БВП на Великобритания през третото тримесечие на годината.

Все пак се очаква икономическият растеж да се понижи от 0,7% през второто тримесечие на 2016 до 0,3% за периода юли – септември, пише Guardian.

Ако тази прогноза се окаже вярна, това ще представлява най-слабият темп на икономически прираст за тримесечие от третото тримесечие на 2015 насам. На практика обаче възможността за техническа рецесия – икономически спад в рамките на 2 поредни тримесечия – за 2016 ще бъде елиминирана.

Икономически ръст от 0,3% ще надхвърли и последната прогноза на Английската централна банка (АЦБ), която сподели очаквания за ръст от 0,1% през третото тримесечие в доклада си от месец август.

„Окуражително е, че по-голяма част от данните показват, че забавянето не е толкова отчетливо и нашата прогноза е, че ще имаме ръст от 0,3 на сто през третото тримесечие“, каза Рут Грегъри, икономист за Великобритания в Capital Economics.

Устойчивостта, която показва британската икономика от референдума насам, се отдава най-вече на желанието на потребителите да продължат да харчат и на силата на сектора на услугите. Данните в четвъртък обаче вероятно ще покажат по-различна картина за секторите на производството и на строителството.

Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира, че британската икономика ще е най-бързо растящата от водещите индустриални икономики от Г7 през 2016, като ще отбележи ръст от 1,8%. Финансовата институция вече отчете, че предупрежденията за срив след референдума са се оказали прекалено песимистични.

Сравнително оптимистичната картина след вота от 23 юни обаче може да се окаже краткосрочно явление, като рисковете от рецесия през 2017 остават. Паундът вече загуби 18% от стойността си спрямо долара от 23 юни насам, което може да доведе до ръст в инфлацията – нещо, което вече се забелязва. Ръстът в общото ценово равнище стигна 2-годишен връх през септември, надхвърляйки очакванията на анализаторите.

Очаква се инфлацията в Обединеното кралство да достигне 3% през следващата година, докато в същото време ръстът във възнагражденията се очаква да достигне 2,3 на сто. Икономистите предупреждават, че при такова развитие на нещата стандартът на живот в страната ще се понижи.

Последни новини
Още от Анализи