Очакваме по-високи доходи

Това показва проучване на GfK

Левове. снимка: Bloomberg Левове. снимка: Bloomberg

Българите очакват доходите им да нараснат, въпреки че са скептични за развитието на икономиката на страната. Това показва проучването на GfK за потребителския климат в Европа през третото тримесечие на 2016, пише Investor.bg.

Авторите на проучването отбелязват, че икономиката в България е в процес на стабилен растеж – според първоначалните прогнози тя е нараснала с 2,9% през второто тримесечие в сравнение със същото тримесечие на 2015.

Но макар икономическият растеж да е на почти едно и също ниво близо две години, потребителите остават скептични. Те продължават да не вярват, че този растеж ще продължи и през идните месеци.
Икономическите очаквания са намалели с -0,8 пункта през септември, малко под дългосрочната средна от 0 пункта. От юни месец насам обаче показателят се е повишил с 6,5 пункта.

Стабилният икономически растеж е намалил нивата на безработицата: от 8,1% през октомври 2015  до 7,7% през август 2016.

Макар да са скептични по отношение на развитието на икономиката, българите очакват доходите им да нараснат, като отчетените 12,7 пункта през септември не са били достигани от юни 2007.

Покачването на доходите означава също, че все повече хора могат да си позволят продукти с висока стойност.

Покупателната склонност от 21,1 пункта е на добро равнище – най-високата от април 2014. Показателят е нараснал с 5,4 пункта от юни насам и дори е с 15,5 пункта повече спрямо същия период на миналата година, казват анализаторите.

 

Последни новини
Още от Анализи