Средната класа в Русия изчезва

14 млн. руснаци останах извън средната класа през последните 2 години

Улица Арбат, Москва. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Улица Арбат, Москва. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Руската централна банка откри още един риск пред своята политика - свиващата се средна класа в страната.

Централната банка предупреди, че усилията и да ограничи инфлацията са поставени пред риск заради растящото неравенство в богатството и изчезването на средната класа в Русия. Именно средната класа е най-чувствителна към промените в лихвите и ценовото равнище. Доходите и вътрешното потребление се свиват с безпрецедентни темпове за управлението на Владимир Путин, а данните за продажбите на дребно днес вероятно ше покажат, че те продължават да се понижават за 21 пореден месец, което е негативен рекорд. Реалните разполагаеми доходи от друга страна се понижават със 7% на годишна база, показват усреднени данни от проучванията на Bloomberg.

Потреблението също остава под натиск, тъй като заплатите не успяват да отговорят на темпа на увеличението на разходите за живот. Всички тези тенденции изтласкаха 14 млн. руснаци извън средната класа, откакто започна икономическият срив в Русия преди две години.

„Свиването на средната класа е лошо за контрола върху инфлацията, защото рисковете, произтичащи от фискалната политика, са по-високи“, каза Олег Козмин, бивш съветник в централната банка, който в момента е главен икономист за Русия в Renaissance Capital в Москва.

И докато е общоприето, че поляризацията на доходите сред населението се отразява негативно на потреблението, а от МВФ предупреждават, че средната класа е ключова за икономичекия растеж, ефектите върху политиката на централната банка остават малко в страни от фокуса на дискусиите.

Тези ефекти обаче също не трябва да бъдат пропускани в анализите, тъй като по-високото социално неравенство води до отслабване на ценовата еластичност на търсенето, което прави по-трудна задачата на Руската централна банка да контролира инфлацията. През 2015 ръстът в ценовото равнище в Русия надхвърли целта на централната банка за четвърта поредна година.

И докато между 2000 и 2013 средната класа в Русия (с потребление на глава от населението равно на или по-високо от $10 дневно) се удвои до над 60% от населението, по данни на Световната банка, то сега тенденцията е точно обратната. А освен за потреблението и продажбите на дребно, това има негативни ефекти и върху работата на Руската централна банка.

Последни новини
Още от Анализи