Очаква ни понижение на лихвите по кредитите, прогнозират от БАН

Това прогнозира доц. д-р Григор Сарийски от Института за икономически изследвания при БАН

Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News

Понижение на лихвите по кредитите и по-умерено понижение на лихвите по депозитите ще наблюдаваме в следващите месеци. Това прогнозира доц. д-р Григор Сарийски от Института за икономически изследвания при БАН. Днес икономистите представиха ревизия на прогнозата си за икономическото развитие на България за периода от 2016 до 2018, предаде Investor.bg

Според Сарийски банките ще започнат да предлагат все по-изгодни кредити като лихви и такси, но за надеждни кредитополучатели, които могат да предложат достатъчно обезпечение.

„Долната граница на лихвите по депозити е опасно близко до нулата. Тази психологическа граница трудно ще бъде премината. Не е изключено обаче да има отрицателни лихви за отделни продукти и отделни категории депозанти“, коментира икономистът.

В крайна сметка, той очаква да се забави понижението на лихвите по депозити.

На въпрос дали едно евентуално намаление на лихвите по кредитите би стимулирало инвестициите той заяви: „Това е целта“.

Икономистът припомни, че и тази година банките отбелязаха нарастване на активите, което той определя като проблем, който се задълбочава.

„Затова предполагам, че банките ще търсят резерв за увеличаване на печалбата именно чрез промяна на структурата на активите. Това е причината, която ще ги притисне“, смята той.

Като цяло според икономистите от БАН кредитната активност през 2016 г. остава слаба. Те обясняват това както с процедурата по оценка на качеството на активите в търговските банки, така и с консервативните нагласи на бизнеса.

Икономистите отчитат в доклада си, че кредитите по нов бизнес до края на август са достигнали 13,3 млрд. лв., което е с 1,5 млрд. лв. повече спрямо същия период на 2015 г. Една от причините обаче е засиленото търсене на средства за рефинансиране на стари задължения.

В доклада се посочва още, че у нас секторът е по-силно концентриран – в края на 2015 г. петте най-големи банки контролират 57,6% от активите, докато например в Германия този дял е 30%, в Австрия – 35,8%, във Великобритания – 36,8%.

Според експертите от Института растящите депозити показват все още слабото доверие в развитието на местната икономика.

Въпреки отчетения 3-процентен икономически растеж през първото полугодие и трайното задържане на безработицата близо до 8%, голяма част българските предприятия все още се въздържат от нови проекти и оставят свободния си ресурс на съхранение в банките, пише в ревизираната прогноза.

Натискът за консолидация ще се засили, вече подкрепен и от чисто административни стимули от страна на регулатора, поради което може да се очакват нови сделки за сливане на банкови институции, прогнозират икономистите.

Последни новини
Още от Анализи