Не всичко е розово за Goldman въпреки ръст в печалбата от 47%

Резултатите за деветмесечието са далеч по-слаби от резултатите за тримесечието

Goldman Sachs - лого. Снимка: Daniel Acker/Bloomberg Goldman Sachs - лого. Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Goldman Sachs е поредната от големите американски банки, която публикува финансовите си резултати за третото тримесечие от миналата седмица насам. По подобие на предишните три – JPMorgan, Bank of America и Citigroup, финансовите резултати на Goldman за последното тримесечие са силни.

Нетната печалба расте до $2,09 млрд., или $4,88 на акция спрямо $1,43 млрд., или $2,90 на акция за същия период година по-рано. Изнесените резултати са по-силни от очакваните от анализаторите, анкетирани от Bloomberg, $3,88 на акция. В процентно изражение печалбата за третото тримесечие расте с 47 на сто.

Стратегията, предприета от главния изпълнителен директор на компанията, Лойд Бленкфейн, беше да се съкращават работни места, да се дава отговорност на по-младите служители и да се понижат възнагражденията. От друга страна Goldman е банката, която най-много разчита на приходи от търговия с финансови инструменти от големите в Америка. През третото тримесечие изглежда стратегията започва да дава резултати, въпреки скептицизма на част от анализаторите.

И докато финансовите резултати за последния отчетен период очертават розова картина за Goldman, Business Insider представя различна гледна точка.

През първите 9 месеца на 2016 общият обем на приходите от търговия с финансови инструменти бележи спад от 11% на годишна база до $10,87 млрд. В сектора на инвестиционното банкиране за деветмесечието също се наблюдава сериозен спад – 13% на годишна база до $4,79 млрд., отчита изданието.

И докато за Goldman чашата е наполовина пълна или наполовина празна в зависимост от гледната точка, акциите на компанията поскъпнаха с 1,6% в ранната търговия, но остават под стойността, на която започнаха 2016.

Последни новини
Още от Анализи