Карни ще понижи лихвите въпреки ускоряването на инфлацията

Така смятат икономисти, анкетирани от Bloomberg

Марк Карни, гуверньор на BoE. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Марк Карни, гуверньор на BoE. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Икономистите приемат думите на Марк Карни напълно сериозно. Дни след като гуверньорът на Английската централна банка (АЦБ) каза, че би толерирал по-висок темп на инфлацията в опитите си да подкрепи икономиката, 70% от икономистите, анкетирани от Bloomberg, казват, че Комисията по парична политика на АЦБ ще понижи основната лихва до рекордно ниско ниво от 0,1% на 3 ноември. Тогава предстои следващата среща на паричнaта институция, а освен това на нея ще бъдат представени новите ѝ икономически прогнози.

Спадът на паунда в размер на 18% след вота за Brexit поставя пред дилема централните банкери, защото води до задвижването на по-висока инфлация. Сега този ефект трябва да бъде взет предвид и е в ръцете на Карни да реши кога е подходящият момент за ново разхлабване и има ли нужда от такова.

„Ще бъде близко гласуване. Много е трудно този път особено на фона на толкова сериозното движение на паунда“, каза Виктория Кларк, икономист в Investec в Лондон.

Прогнозите на икономистите обаче се разминават все повече с пазарните очаквания. Настроенията на пазарите показват едва 5% вероятност за понижение на лихвите във Великобритания в началото на следващия месец. Припомняме, че в момента основната лихва във Великобритания е на ниво от 0,25%, след като през август беше понижена от 0,5%.

Освен поевтиняването на паунда, по-добрите от очакваните икономически данни от юни насам също правят прогнозите по-сложни и могат да накарат централните банкери да повишат прогнозите си за растежа. А представянето на подобрени прогнози за инфлацията и растежа е трудно съвместимо с понижение на лихвите, каза Джейсън Симпсън, стратег за инструментите с фиксирана доходност в Societe Generale.

Инфлацията във Великобритания показва признаци на съживяване. Индексът на потребителските цени нарасна с 0,6% на годишна база през август, а очакванията са данните за септември да покажат ръст от 0,9%. Данните ще бъдат обявени в 11:30 ч. българско време днес, 18 октомври. Базисната инфлация от друга страна отбеляза ръст от 1,3% на годишна база през август, като и тук очакванията са за повишение през деветия месец от годината – този път с 1,4 на сто.

Прогнозите на икономистите за инфлацията във Великобритания през 2017 и 2018 са тя да достигне съответно 2,2% и 2,3%.

„Ако искахме да сме сигурни, че политиката, или нивото на лихвите ни е такова, че да направи невъзможно инфлацията да надхвърли целта (от 2% б.р.), то трябваше да заложим на по-затегната парична политика. Тя обаче би означава по-нисък икономически растеж, а това от своя страна би увеличило вероятността безработицата да се повиши“, каза Бен Бродбент, заместник-гуверньор за паричната политика в АЦБ.

 

Последни новини
Още от Анализи