Американците работят с 25% повече от европейците

Това показва ново проучване на икономисти

Производство на вълна в САЩ. Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg Производство на вълна в САЩ. Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg

Американците са пристрастени към работата си и работят повече от европейците. Те не само работят повече часове в сравнение със служителите в почти всички останали държави по света, ами и все по-често се пенсионират по-късно и си взимат по-малко почивни дни.

Всичко това показват резултатите от ново проучване, цитирано от Bloomberg. Целта на проучването е да разкрие колко точно повече работят от евопейците американците. Отговорът: средностатистическият европеец работи с 19% по-малко в сравнение със средностатистическия американец. С други думи средно с 258 часа по-малко на година, или с по около 1 час по-малко дневно. Погледнато през още една перспектива, американците отделят средно по 25% повече часове за работа в сравнение с европейците.

Отработените часове варират сериозно по държави, показват данни от непубликувания работен доклад на икономистите Александър Бик от Държавния колеж в Аризона, Бетина Брюгеман от Университета McMaster в Онтарио и Никола Фукс-Шунделн от Университета Гьоте във Франкфурт.

Работните навици на швейцарците се доближават най-много до тези на американците, докато на обратния полюс са италианците, които средно отделят по 29% по-малко часове за работа в сравнение с колегите си отвъд океана.

Източник: Bloomberg

В проучването се вземат предвид средно отработените часове на служител, не само за хората, които имат работа. Освен това тук се вземат предвид не само дължината на работната седмица, а и пенсионирането, ваканциите и безработицата, както и останалата част от времето, прекарано извън работната сила.

Вярно е, че не всяка част от времето, прекарано в офиса, магазина или фабриката е добре прекарано – произведеното количество също е от изключителна важност за уравнението на производителността. Но е важно да разполагаме с надеждна калкулация за отработените часове, за да успеем правилно да измерим производителността на труда. Подробните данни в проучването могат да ни помогнат да разберем защо американците работят толкова повече от европейците и кои са най-важните фактори за проивзодителността на труда.

Теориите, които обясняват това развитие на нещата, са няколко. На първо място работата за по продължителни часове се отплаща по-добре на американците. В САЩ разликите в заплатите са по-големи, което означава, че си струва да се потрудиш повече, за да получиш повишение.

Данъците също могат да представляват обяснение. „Американците наистина са по-богати от европейците и една от причините за това е, че данъците потискат стимулите за работа в Европа“, каза Лий Оханиан, икономист в University of California-Los Angeles.

Освен това работническите съюзи и синдикатите са по-силни в Европа, а пенсионните системи са по-щедри.

Едно нещо е ясно – разликата в отработените часове в Америка и Европа се дължи на нещо повече от културни различия. В началото на 70-те години на миналия век, няколко проучвания показаха, че хората в САЩ и Европа работят почти еднакво.

Последни новини
Още от Анализи