Фед трябва да се възползва от възможността да повиши лихвите през 2016

На тази позиция застана президентът на бостънския Фед Ерик Розенгрен

Орелът на фасадата на сградата на Фед. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Орелът на фасадата на сградата на Фед. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

До средата на следващата година безработицата в САЩ може да се е понижила до 4,7%, а инфлацията да е надхвърлила целта на Фед от 2%. Тази прогноза даде президентът на бостънския Фед Ерик Розенгрен, допълвайки, че по този начин централните банкери могат да се видят принудени да попречат на възстановяването, като затегнат паричната политика прекалено рязко.

Розенгрен изненада пазарите с настояването си за повишение на лихвите още на срещата на Фед през септември, но позицията му се базира именно на тази прогноза.

„В момента разполагаме с лукса да осъществим промяна, да изчакваме малко и да видим какъв ефект ще има. Ако изчакате прекалено дълго, става по-вероятно да се наложи да го направите бързо (повишението на лихвите б.р.) и по-малко вероятно да улучите правилния темп“, каза Розенгрен в интервю за Ройтерс.

В резултат безработица може да се понижи до свръхниско ниво, което да принуди Фед да повиши лихвите по-рязко и по този начин да рискува рецесия.

Розенгрен традиционно остава на обратната позиция на мнозинството централни банкери от Фед. През 2013 той се противопостави на решението да се понижат месечните изкупувания на облигации, като тогава каза, че „търпението остава подходящо“ в икономика, която все още не е доказала устойчивостта си.

Сега Розенгрен иска Фед да натисне спусъка по-бързо, но целта остава същата – навигиране на икономиката до ниво на пълна заетост в контекста на бизнес цикъла.

При това положение основният въпрос е дали пазарът на труда все още има накъде да се подобрява. По време на своята пресконференция през миналия месец гуверньорът на Фед Джанет Йелън каза, че усеща, че все още има „пространство за подобрение“.

Йелън каза в петък, 14 октомври, че е възможно поддържането на икономиката „под силна пара“ да помогне за преодоляване на негативите от кризата между 2007 и 2009, като Розенгрен не оспорва тази позиция. Той обаче смята, че не трябва да се изчаква прекалено дълго, за да не се пропусне възможността да се види как реагира пазарът на труда на повишение на лихвите.

 

Последни новини
Още от Анализи