Драги ще увеличи стимулите преди да помисли за премахването им

Това обаче едва ли ще се случи през тази седмица

Марио Драги, гуверньор на ЕЦБ. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg Марио Драги, гуверньор на ЕЦБ. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Марио Драги ще трябва да направи допълнителна стъпка в посока увеличаване на стимулите преди да може да помисли за постепенното им премахване, смятат икономисти.

Докато потребителските цени почти не растат, а възстановяването все още е крехко, мнозинството икономисти, анкетирани от Bloomberg, прогнозират, че гуверньорът на Европейската централна банка (ЕЦБ) вероятно ще удължи срока на програмата за изкупуване на активи. По-вероятно е това решение да бъде взето през декември, а не на предстоящото в четвъртък заседание на ЕЦБ. Очакванията са срокът на програмата да бъде удължен поне до втората половина на 2017, докато според заложения в момента план тя трябва да приключи в края на март 2017. Дори и през втората половина на 2017 обаче програмата ще бъде преустановена само ако инфлацията в еврозоната е надхвърлила 1,5%, смятат икономистите.

ЕЦБ изкупува активи на стойност 80 млрд. евро месечно и докато неминуемо се появяват въпроси кога програмата ще бъде изтеглена от инструментите, с които ЕЦБ се опитва да повиши инфлацията, то в момента по-скоро основните въпроси са свързани с осигуряването на достатъчен обем активи, от които ЕЦБ да може да избира при изкупуванията.

„Централните банкери трябва да помислят за това колко дълго трябва и може да продължи програмата за изкупувания на активи и е много важно за Драги да звучи гъвкав“, каза Максим Сбаихи, икономист от Bloomberg Intelligence в Лондон.

75% от общо 50 икономисти, анкетирани от Bloomberg в периода между 7 и 14 октомври, прогнозират, че ЕЦБ ще обяви нови стимули, като 9 от 10 от тях смятат, че това ще се случи най-рано през декември.

Друга тенденция, която се наблюдава в отговорите на икономистите, е, че все по-малко от тях очакват допълнителни понижения на основните лихвени проценти.

„Имайки предвид негативните ефекти върху банките, ЕЦБ вероятно няма да понижава допълнително лихвите“, каза Филип Гудин, главен икономист за Европа в Barclays в Париж.

Повече насоки за евентуалните действия на ЕЦБ можем да получим по-късно днес, 17 октомври. Първо в 12:00 ч. ще бъдат публикувани данните за инфлацията в еврозоната за септември. Последният прочит на данните показва, че Индексът на потребителските цени в европейския валутен съюз е нараснал с 0,4% на годишна база през август. Прогнозите са този темп на прираст да се запази и през септември. По-късно, в 20:35 ч. българско време, ще говори и гуверньорът на ЕЦБ Марио Драги.

 

Последни новини
Още от Анализи