Всичко или нищо за Ренци в Италия

Икономиката на страната обаче не помага на премиера

Матео Ренци, премиер на Италия. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg Матео Ренци, премиер на Италия. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Приближаваме се към датата 4 декември – денят, в който италианският премиер Матео Ренци ще получи своята присъда от гражданите на страната. А италианската икономика далеч не му прави услуга, пише Bloomberg.

На 4 декември предстои гласуването за ключова конституционна реформа, като много от гласоподавателите ще имат на ум много повече от просто едно „да“ или „не“. Вероятно те ще се възползват от тази възможност, за да изразят недоволството си от слабия икономически растеж в Италия след последната рецесия.

„За хора като мен възстановяването така и не се усети. За много хора референдумът ще е възможност да изразят вот на недоверие спрямо управляващите“, каза Стефания Якарино, служител в кол център в Рим.

И докато икономиката стагнира, а на пазара на труда се наблюдават само ограничени подобрения, за премиера Ренци става все по-трудно да спечели доверието на хора като 46-годишната Якарино, която се страхува, че ще загуби работата си при съкращаването на 20% от италианските служители в компанията ѝ.

Политическата реформа, която ще бъде гласувана на референдума, цели да сложи край на нестабилната природа, в която работят правителствата в страната. Ще бъде гласувано предложение за намаляване на броя на сенаторите от 315 до 100 и ограничаване на правомощията на Горната камара да сваля правителства. Матео Ренци пък каза, че ако референдумът не приключи в негова полза, ще подаде оставка.

Всичко дотук обаче означава, че много скоро след Великобритания още една страна членка на ЕС може да остане без правителство. Всички проучвания показват доста близки резултати, като дори според повечето реформата ще бъде отхвърлена.

В същото време в момента най-малкото, от което се нуждае Европа, е още една страна без правителство, предупреждават анализатори.

И въпреки мненията в тази посока, друга страна от периферията на еврозоната – Испания – продължава да е без официално правителство вече почти година и въпреки това бележи най-силен икономически ръст сред западните икономики.

Последни новини
Още от Анализи