Докъде могат да стигнат добрите отношения Русия-Китай

Путин и Си Дзинпин ще се срещнат в Индия

Владимир Путин, президент на Русия. Снимка: Ian Waldie/Bloomberg Владимир Путин, президент на Русия. Снимка: Ian Waldie/Bloomberg

Китайският президен Си Дзинпин и руският му колега Владимир Путин ще продължат да показват затоплящите се отношения помежду си, когато се срещнат през този уикенд по време на срещата на върха на развиващите се страни в Индия, пише Bloomberg.

През последните месеци сътрудничеството между Русия и Китай става все по-дълбоко, докато двете страни намират общ език срещу САЩ. През миналия месец двете страни направиха първото си военноморско учение в Южнокитайско море, а освен това осъдиха плановете на САЩ да разположи ракетен щит в Южна Корея. Руски генерал каза през тази седмица, че армията работи в сътрудничество с Китай, за да се протипостави на разширяването на защитните сили на САЩ, на които гледат като на разстройващи баланса между трите ядрени сили.

„Фактът, че двете страни започнаха да говорят за общи действия на военно ниво е много сериозно развитие“, каза Василий Кашин, старши сътрудник в Далечноизточния научен институт към Руската академия на науките.

Ходовете на двете страни показват добрите отношения между Русия и Китай, подкрепяни от чести посещения и подаръци. Важно е да се отбележи и че последните развития съвпадат с влошаване на отношенията с Вашингтон.

Русия подкрепя Китай в опитите на страната да разбие дългогодишното господство на САЩ в сферата на сигурността в Азиатскотихоокеанския регион, докато Китай през миналата седмица подкрепи неуспешната резолюция в ООН, която искаше примирие без спиране на бомбардировките над Алепо.

„Не можем да избираме съседите си и това е добре. През последните десетилетия развихме уникални връзки на доверие и взаимна подкрепа“, каза Владимир Путин.

И макар двете страни да описват връзките помежду си като „най-добрите в историята“, малко хора очакват те да доведат до формирането на военен съюз, който да се противопостави на НАТО.

„Определно смятам, че оживеното сътрудничество е важно, но на фундаментално ниво Русия и Китай ще поставят своите интереси на първо място“, каза Сара Лейн, старши сътрудник в Royal United Services Institute.

Русия и Китай подписаха споразумение в Пекин през юни, в което пледираха за засилване на „глобалната стратегическа стабилност“. Остава да видим дали Китай е готов да подкрепи Русия в територии и конфликти, където има сравнително слаби интереси като Сирия и Украйна и да рискува разваляване на отношенията със запада.

Последни новини
Още от Анализи