Еврозоната в тежка банкова криза?

Така смята банковият експерт Гордън Кер

Еврозоната е в тежка банкова криза. Това каза в специално интервю за "Събота 150" банковият експерт Гордън Кер, предаде БНР. В предишни свои интервюта за "Хоризонт" Кер неведнъж предупреждава, че в Deutsche Bank и италианските банки назрява сериозен проблем, а програмата за количествени улеснения на Европейската централна банка няма да даде резултат.

Все още първите стъпки към реално излизане на Великобритания от Европейския съюз не са направени, така че е много трудно да се направи каквото и да е категорично заключение за възможните ефекти. Аз подозирам, че това ще бъде "малък крах" и за Великобритания, и за Европейския съюз, коментира Кер.

Предизвикателството, което стои пред икономистите обаче е второстепенен въпрос. По-важен е патологичният проблем в банковата система и отражението му върху валутите - и британската, и европейската. Знаете, че икономистите прогнозират рецесия, но се базират на технически параметри - например две или три тримесечия икономически спад. Това обаче е безсмислено. Ние сме в началото на октомври - осем години след краха на Lehman Brothers и отключването на финансовата криза. Няколко години след това Великобритания възвърна своя икономически растеж, но ефектът върху нашите банки остана на заден план. Всъщност този икономически растеж е много съмнителен, бих го определил като "балонен". Мисля, че сега Европа и Великобритания са изправени пред същата ситуация, каза Кер.

 

Последни новини
Още от Анализи