Договорът от Алжир и Азия

Марк Макфарланд, гл. икономист, Union Bancaire Privee, Азия

Моторно масло Helix Ultra 5W-30 на поточната линия на Royal Dutch Shell Plc. 1 март 2016. Русия. Photographer: Andrey Rudakov/Bloomberg Моторно масло Helix Ultra 5W-30 на поточната линия на Royal Dutch Shell Plc. 1 март 2016. Русия. Photographer: Andrey Rudakov/Bloomberg

Саудитска Арабия спря да флиртува със свободните петролни пазари, пише Bloomberg. На новия министър на петрола на кралството Халид Ал-Фалих му трябваха над 6м., за да сложи край на двугодишната политика на страната да произвежда с всички сили.

Решението за съкращаване на производството на срещата на ОПЕК в Алжир бе наложено от финансовите проблеми на Саудитска Арабия. Страната има най-висок бюджетен дефицит сред най-големите 20 световни икономики, която може да забави първата си емисия международни облигации, сега е изправена пред нова несигурност, след като Конгресът на САЩ гласува в сряда, 28 септември и позволи на американците да съдят страната за участието й в атентатите на 11  септември 2001.

„Саудитска Арабия иска по-високи цени”, каза Амрита Сен, главен петролен анализатор на консултантската компания Energy Aspects Ltd в Лондон, цитирана от Bloomberg.

Последиците за Азия

Марк Макфарланд, гл. икономист, Union Bancaire Privee, Азия коментира евентуалните последици за страните от Азия от споразумението за съкращаване на добива на петрол, постигнато на неформалната среща в Алжир на 29 септември 2016. Интервю за Енджи Лау от Bloomberg Хонконг на 29 септември.

 

Последни новини
Още от Анализи