Великобритания да не обвинява ЕС за икономическите проблеми

Това сочи доклад на Центъра за европейски реформи

Лондон. Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg Лондон. Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Трудностите, които Великобритания изпитва с отключването на икономическия си потенциал, са в самата Великобритания и е грешно да се обвинява за това ЕС, пише в нов доклад на Центъра за европейски реформи.

Саймън Тилфорд, заместник-директор на Центъра за европейски реформи, казва, че корените на проблема са в „ужасната“ производителност и проблеми от страна на предлагането, включително слабите умения на голяма част от работната сила, както и неадекватните разходи за инфраструктура и домове и централизирането на политическата и търговска сила в Лондон.

Според мозъчния тръст, който се описва като „проевропейски, но не и безкритичен“, британските домакинства не са по-богати в сравнение със средните нива за 15-те страни членки на ЕС, които са в съюза от началото на века. Докладът на Центъра за европейски реформи сочи още, че Brexit може да утежни много от проблемите на Великобритания.

Като вземем предвид ценовите различия, движенията на валутния курс и паритета на покупателната способност, икономическото представяне на Великобритания е посредствено, като между 2000 и 2014 растежът на БВП на глава от населението във Великобритания е бил по-нисък спрямо Германия, Франция и Испания.

По отношение на производителността на труда, произведеният продукт на отработен час във Великобритания е същият като в Италия и Испания, но доста под този във Франция и Германия, казват от Центъра за европейски реформи. Докладът на мозъчния тръст посочва, че слабото сравнително представяне на Великобритания в момент, в който еврозоната е била ударена от дълговата криза, показва, че страната е била спирана от провали на политиката и вътрешни проблеми от страна на предлагането.

„За нещастие след Brexit рискуваме да задъбочим много, ако не и всички от тези проблеми“, казва Тилфорд.

Последни новини
Още от Анализи