Как да търсим най-ефективно работа

Някои от традиционните методи дават много ниска гаранция за намиране на работа

Студентки пред Харвард. Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg Студентки пред Харвард. Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg

Как да търсим работа най-ефективно и с най-големи шансове за успех и къде не си струва да насочваме усилията си, когато сме на кръстопът в кариерното си развитие или просто сме безработни? Всеки от нас се опитва да си даде отговор на този въпрос в определен момент от живота си. Ричард Болс използва резултатите от серия проучвания и собствения си опит от работата с хора и агенции, помагащи в търсенето на работа, за да подреди най-ефективните методи за търсене на работа и тези, които най-рядко водят до успех.

1. Търсене на обяви за работа в интернет. Този метод работи средно само в 4% от времето. Разлика има за търсещите работа в секторите на информационните технологии, финансите и инженерните позиции. Там процентът на успешно намерилите работа чрез този метод се повишава до 10%, пише MarketWatch, позовавайки се на анализа на Болс.
2. Малко по-висок процент на успеваемост ви очаква, ако изпращате автобиографията си на работодатели. Чрез този метод търсещите намират работа средно в 7% от случаите. Отделни проучвания показват дори по-слаби резултати, като 1 на всеки 1700 изпратени автобиографии води до предложение за работа.
3. Отговарянето на обяви в местните вестници носи резултати в между 5% и 24% от случаите. По-висока успеваемост тук имат търсещите по-нискоквалифицирана и съответно ниско доходоносна работа.
4. Частните агенции, които помагат на кандидати да си намерят работа, също носят доста различни резултати на клиентите си. Успеваемостта тук е между 5% и 28%.

Всички от гореизброените методи носят слаб или, ако не друго, променлив успех на търсещите работа. Кои тогава са най-ефективните начини да станем активно част от работната сила на дадена страна и общество?

5. Един от най-ефективните начини за реализирането на тази цел е да търсим информация от семейството и приятелите си за това дали те не знаят за някое място, на което търсят служители с качествата и уменията, с които разполагаме. Този метод носи положителни резултати в 33% от времето.
6. Най-ефективно обаче изглежда остава чукането на вратите на самите работодатели. Чукането на вратите на офисите и фабриките на работодателите носи успех на кандидатите в 47% от случаите, а най-добри при тази стратегия са резултатите в сектора на малкия и среден бизнес. Този подход ни дава 7 пъти по-добри шансове, отколкото ако разчитаме само на автобиографията си.

 

Последни новини
Още от Анализи