76% от директорите обмислят релокация на дейностите след Brexit

Проучване на KPMG сочи негативни настроения сред лидерите на британските компании

Тереза Мей, премиер на Великобритания. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Тереза Мей, премиер на Великобритания. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Решението на Обединеното кралство да напусне ЕС накара повече от три-четвърти от главните изпълнителни директори да заявят, че обмислят преместване на седалищата на компаниите, които управляват, извън Великобритания. Това сочат данни от проучване сред 100 бизнес лидери, проведено от консултантската компания KPMG.

72% от анкетираните изпълнителни директори казват, че са гласували за оставане в ЕС на референдума на 23 юни. И макар че 69% са уверени, че британската икономика ще продължи да расте през следващата година, а 73% изразяват увереност, че компанията им ще се развива добре, общо 76 на сто от мениджърите обмислят някаква форма на релокация на дейностите им.

„Директорите реагират на преобладаващата несигурност с планове за действие в непредвидени ситуации“, коментира в съобщението си председателят на KPMG Саймън Колинс. „Над половината от директорите вярват, че способността на Великобритания да поддържа бизнеса си ще бъде нарушена след излизането от ЕС и следователно за много от тях е важно да планират различни сценарии за защита от бъдещи шокове“, допълва Колинс.

Проучването предполага, че премиерът Тереза Мей ще трябва да се потруди сериозно, за да запази бизнес активността и работните места, докато Обединеното кралство се опитва да постигне сделка с ЕС за намаляване на миграционните потоци, но и да запази търговските връзки със страните членки. Преди референдума бившият финансов министър Джордж Озбърн предупреди, че вот за излизане от Съюза може да застраши близо 820 000 работни места.

Що се отнася до състоянието на икономиката, макар че паундът се обезцени с 13% срещу долара от референдума насам, някои от най-мрачните сценарии за икономическите показатели не се сбъднаха. И все пак, Тереза Мей тепърва трябва да задейства формалната процедура по напускане на ЕС, като засега единствено коментира, че това няма да се случи до края на тази година.

„Политиците трябва да са много загрижени за изтичането на британски компании в чужбина и трябва да се срещнат с бизнеса възможно най-рано, за да разберат какви гаранции могат да му предложат и да следят внимателно процеса по преместването зад граница“, се казва още в изявлението на председателя на KPMG. “Плановете за реакция в непредвидени ситуации на директорите са форма на застраховка, но не трябва да бъдат План А“, допълва Колинс.

* От KPMG са интервюирали 100 изпълнителни директори на британски компании с годишни продажби над 100 млн. паунда и минимум 500 служители. Проучването е проведено от средата на юли в продължение на четири седмици.

Последни новини
Още от Анализи